Athens Comedy Festival 2019

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό Athens Comedy Festival!

Athens Comedy Festival 2019

H «όρθια κωμωδία» αποτελεί, πλέον, όχι μόνο ένα αναγνωρίσιμο θεατρικό περφόρμ που μπορεί να γεμίσει μεγάλες σκηνές (αν θυμηθείτε την παράσταση για την Κατερίνα Βρανά στο Βεάκειο του Πειραιά, θα καταλάβετε τι εννοώ) αλλά κι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο είδος με ξεχωριστές σχολές-υποκατηγορίες, διαφορετικά ύφη και θεματολογίες, αναφορές σε παλιότερες ή νεότερες γενιές – τόσα πολλά πράγματα, τέλος πάντων, που είναι αδύνατο να μην κολλήσετε με το χιούμορ κάποιου κωμικού.

Στην τρίτη του χρονιά, το Athens Comedy Festival συμπυκνώνει σε μια γερή ρουφηξιά όλα όσα υπάρχουν εκεί έξω, χωρίζοντας κάθε μέρα του προγράμματος σε δύο ζώνες: στο κυρίως σόου (9 μ.μ.) βλέπετε, με ενιαίο εισιτήριο, πολλούς κωμικούς στα καλύτερά τους κείμενα αλλά και μια σούπερ ντούπερ παράσταση αυτοσχεδιασμού αμέσως μετά, ενώ τη μεταμεσονύχτια ζώνη (11.45 μ.μ.) καταλαμβάνουν πιο έξαλλα, διασκεδαστικά θεάματα, με μειωμένο εισιτήριο. Όλα αυτά στη μεγάλη αίθουσα του Gazi Live.

Α, κι αν δεν θέλετε να χάσετε δευτερόλεπτο από το φεστιβάλ, παίζει Golden Pass για όλες τις παραστάσεις. Για να κρατήσουμε, φυσικά, δυνάμεις σε αυτό το μαραθώνιο γέλιου και κωμωδίας, χρειάζεται να εφοδιαστούμε με τα απαραίτητα. Αρπάζουμε από ένα πακέτο τραγανιστά Pitatakia και συνδυάζουμαι το νόστιμο σνακ με νόστιμα αστεία, ώστε να μείνουμε πάουερ και χορτάτοι όλο το φεστιβάλ. Όλες οι γεύσεις θα είναι εκεί, η Φυσική, η Ρίγανη, η Pizza, η Μαύρη Ζάχαρη με Κανέλα, η Μεσογειακή, η Barbeque, η Ολικής και η Πέστο. Με το άλλο χέρι, πιάνουμε ένα δροσιστικό αναψυκτικό Schweppes –μόλις κυκλοφόρησαν τρεις νέες απίστευτα φρουτώδεις γεύσεις (Πορτοκάλι με γεύση Άνθος Πορτοκαλιού, Λεμόνι με γεύση Περγαμόντο και Ιβίσκο αλλά και Pink Grapefruit)–, ώστε να μην αφυδατωθούμε από τα πολλά γέλια. Πάμε, τώρα, να πάρουμε με τη σειρά όσα έρχονται στο φετινό Athens Comedy Festival.

Το απόλυτο comedy club


Προτού κάποιος κωμικός μαζέψει αρκετά επιτυχημένα κείμενα κι εμπειρία για την πρώτη ατομική του παράσταση (που αποτελεί καθοριστική στιγμή για την καριέρα του), δοκιμάζει τον εαυτό του σε ομαδικά σόου, όπου του αναλογεί λιγότερος χρόνος στη σκηνή. Το λεγόμενο «comedy club» είναι διεθνώς το μέρος όπου ξεκινούν όλα. Πώς θα ήταν αν μια τέτοια πολυφωνική παράσταση συγκέντρωνε όλη την αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής;

Αυτό συμβαίνει στο πρώτο μέρος κάθε main show του φεστιβάλ: κωμικοί με γαλόνια εμπειρίας στους ώμους τους και αρκετές φιλμαρισμένες παραστάσεις, όπως ο Λάμπρος Φισφής, ο Γιώργος Χατζηπαύλου και ο Δημήτρης Δημόπουλος, συναντούν εξίσου εκρηκτικά και αγαπημένα ονόματα, όπως ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, η Χρύσα Κατσαρίνη, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης και ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος. Την ίδια στιγμή, μεταξύ άλλων, γαργαλιστικές edgy ενέσεις σκάνε από τους μάστερ στα σύντομα αστεία Άγγελο Σπηλιόπουλο και Πάρι Ρούπο, την κάφρικη περσόνα του Blink Mike αλλά και την αθυρόστομη λατρεία που ακούει στο όνομα «Κώστας Μαλιάτσης Σάλας».

Επικές μάχες στα μικρόφωνα

Το πιο φλέγον ζήτημα της σημερινής εποχής, η μεγαλύτερη διαμάχη μετά τους Φουρτουνάκηδες και τους Βροντάκηδες, το ερώτημα που τυραννάει αδυσώπητα κάθε ευσυνείδητο πολίτη και διχάζει ακόμη και τους πιο μονιασμένους είναι το εξής: Αθήνα ή επαρχία; Δύο ομάδες, εκείνη της πρωτεύουσας με τον Λάμπρο Φισφή για αρχηγό (και τους Μιχάλη Μαθιουδάκη, Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, Άγγελο Σπηλιόπουλο) και την άλλη της λοιπής Ελλάδας με μπροστάρη τον Γιώργο Χατζηπαύλου (και τους Δημήτρη Χριστοφορίδη, Θωμά Ζάμπρα, Αριστοτέλη Ρήγα), κονταροχτυπιούνται στο Laugh Off (Κυριακή 9/6), ενώ το αποτέλεσμα κρίνεται από τον ειδικό μετρητή γέλιου του κοινού!

Αν θέλετε ακόμη περισσότερο τζέρτζελο, η πιο φαν παράσταση-μάχη του φεστιβάλ δεν είναι άλλη από το «Comedy Battle» (Δευτέρα 10/6), όπου κωμικοί και διάσημες περσόνες –ανάμεσά τους η Μαίρη Συνατσάκη και ο Ησαΐας Ματιάμπα– ανταγωνίζονται σε παιχνίδια, προκλήσεις και αναπάντεχες ιδέες, με πολλή, πολλή μουσική στα ηχεία.

Ο φοβερός Γουίνσλοου στα ηχεία!


Το μοναδικό one-man-show της φετινής διοργάνωσης φέρει την υπογραφή ενός Αμερικανού άσου στις ηχητικές μιμήσεις. Ο Μάικλ Γουίνσλοου ή αλλιώς ο αστυνομικός Λαρβέλ «Motor Mouth» Τζόουνς από τη «Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή» μπορεί να μιμηθεί κάθε πιθανό και απίθανο ήχο που βάζει ο νου σας, χρησιμοποιώντας μονάχα το στόμα του: από φωνές ζώων και πτηνών, μαρσαρίσματα μηχανών, κόρνες και σειρήνες έκτακτης ανάγκης μέχρι πασίγνωστα σάουντρακ ή διάσημες περσόνες (με κορυφαίο τον Τζίμι Χέντριξ και το μανιασμένο του σολάρισμα), ο ταλαντούχος beat boxer χαρακτηρίζεται ως «ο άνθρωπος με τις 10.000 φωνές».

Με αυτό το βέλος στην κωμική φαρέτρα του, πέρα από την καριέρα του στο Χόλιγουντ, ο Γουίνσλοου δίνει stand up παραστάσεις σε όλο τον κόσμο και κάθε φορά κερδίζει κοινό και κριτικούς. Στο «International Show (USA): Michael Winslow Live» (Κυριακή 9/6, 7.30 μ.μ.) παρουσιάζει ένα κείμενο με στοιχεία που αφορούν το κοινό της Αθήνας αλλά και με γνωστές αμερικάνικες ποπ αναφορές. Να σημειωθεί ότι τα ξεκαρδιστικά του act out είναι εγγύηση για ασταμάτητο γέλιο, ακόμη κι αν το επίπεδο των αγγλικών σας δεν είναι άπταιστο.

Η μαγεία του αυτοσχεδιασμού

Τι γίνεται όταν πέντε κωμικά μυαλά που έχουν γρήγορα αντανακλαστικά ενώνουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής για να φτιάξουν αυθόρμητες παραστάσεις με ιδέες από το κοινό; Όπως μας έχουν δείξει στα φεστιβάλ των προηγούμενων χρόνων αλλά και στα προσωπικά τους projects σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο Ζήσης Ρούμπος, ο Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Γιάννης Σαρακατσάνης έχουν την ιδανική συνταγή αυτοσχεδιασμού.

Αν προτιμάτε χαλαρή κουβέντα αντροπαρέας, που περνάει από κόσκινο ό,τι πιο άκυρο και ασήμαντο φαντάζεστε (ντιμπέιτ για κουλά αθλήματα ή θέσπιση νόμου κατά της άσπρης κάλτσας έχετε ξανακούσει;), το «Big Talk» έρχεται στο δεύτερο μέρος του main show της Πέμπτης 6/6. Αν, πάλι, ψάχνετε μια παράσταση που υπακούει σε οδηγίες της στιγμής από το κοινό, το ίδιο γκρουπ ανεβάζει την επόμενη ημέρα (7/6) το «Κωμικό ΜΠΟΥΜ», όπου χωρίς σενάριο, σκηνικά ή θεατρικά κοστούμια, φτιάχνονται παιχνίδια και σενάρια από το μηδέν που θα σας κάνουν να λυθείτε στα γέλια.

Η πιο καμένη ατάκα κερδίζει

Πόσο άθλια και ταυτόχρονα απολαυστική μπορεί να είναι μια ατάκα; Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι κωμικοί χτίζουν μεγάλα κείμενα με βάση όσα παρατηρούν στην καθημερινότητά τους, μια διακριτή μερίδα αφοσιώνεται στα one liners, δηλαδή σύντομα αστεία που παίζουν με την αμφισημία των λέξεων και τη γλωσσοπλαστική ευρηματικότητα.

Τέσσερις από τους καλύτερους του είδους, με το δικό του φανατικό κοινό ο καθένας, οι Άγγελος Σπηλιόπουλος, Πάρις Ρούπος, Ηλίας Φουντούλης και Αριστοτέλης Ρήγας, συγκεντρώνουν τα πιο θανατηφόρα αστεία τους σε μια αμείλικτη κόντρα γραμμή προς γραμμή: το «Logopaignia Fright Night» (Κυριακή 9/6, 11.45 μ.μ.), που θα κάνει τρελό χαμό αν κρίνουμε από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Μέσα από διάφορα παιχνίδια, αυτοσχεδιαστικά και μη, οι κωμικοί παίρνουν το λόγο εναλλάξ και προσπαθούν να λυγίσουν το κοινό με την καμενιά και την καφρίλα που κουβαλάνε. Θα αντέξετε; Αιφνίδιες ατακαδόρικες ριπές από προσκεκλημένους κωμικούς κάνουν τα πράγματα δυσκολότερα.

Οι πιο αληθινές ιστορίες


Ξέρετε ποιος κωμικός έζησε την πιο τρελή φάση σε live sex show, ποιος έχασε με εντελώς χαζό τρόπο ένα δόντι και ποιος πήγε στον γιατρό για πόνο στα γεννητικά όργανα και του βρήκαν ακόμη χειρότερα; Με κεντρικό παρουσιαστή τον Λάμπρο Φισφή, μια δεκάδα αφηγητών –κυρίως από το χώρο του stand up, αλλά όχι μόνο– στήνουν μια απολαυστική storytelling παράσταση, στην οποία μοιράζονται πραγματικές ιστορίες με το κοινό. Η ομορφιά του αφηγηματικού λόγου συναντά τον κωμικό τρόπο σκέψης στην ενότητα True Story το Σάββατο 8/6 (11.45 μ.μ.).

Κωμωδία στα άκρα

«Είναι καθήκον του κωμικού να βρει το πιο ακραίο σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει η κωμωδία του και συνειδητά να το ξεπεράσει», είχε πει ο μεγάλος Τζορτζ Κάρλιν, ο Αμερικανός stand up κωμικός του ’70, που έπαιζε τολμηρά (και πολύ επιτυχημένα) με τις κόκκινες γραμμές της λογοκρισίας και της κοινωνικής ευπρέπειας.

Όσο η ελληνική stand up σκηνή προχωράει τόσο περισσότεροι κωμικοί βγαίνουν από την πεπατημένη και ρισκάρουν με σκληρότερο περιεχόμενο και θέματα που διχάζουν: ναρκωτικά, οικογένεια, θρησκείες, μειονότητες, ανωμαλίες κ.ο.κ. Συγκεντρώνοντας επτά κωμικούς που παίζουν απολαυστικά με το edge των κειμένων, όπως ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος και ο Πάρις Ρούπος, το «RAW Comedy Night» έρχεται για τους πιο θαρραλέους το βράδυ της Παρασκευής 7/6 (11.45 μ.μ.), καταργώντας την πολιτική ορθότητα και τη σεμνοτυφία – για λίγη ώρα.

Πρώτη φορά στο φεστιβάλ


Μετά τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της κι ενώ συνεχίζει τη θεραπεία αποκατάστασης, η χαρισματική Κατερίνα Βρανά ανεβαίνει για πρώτη χρονιά στη σκηνή του φεστιβάλ. Ως headliner του comedy club της Παρασκευής 7/6, η βραβευμένη και απτόητη κωμικός δίνει μια γεύση από όσα σουρεάλ έζησε τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα μερικές από τις πιο φρέσκες και δυναμικές προσθήκες στο τερέν του stand up, όπως ο Απόλλων Roach Γαρπόζης και η Δήμητρα Νικητέα, παίρνουν το μικρόφωνο σε διάφορα σημεία του τετραήμερου.

Πηγή: Αθηνόραμα