Ο θαυμαστός αρχαίος κόσμος

Ένας σύγχρονος κόσμος χωρίς πετρέλαιο, ηλεκτρισμό και υπολογιστές ήταν η περίφημη αρχαιότητα.

Ο θαυμαστός αρχαίος κόσμος

Κι εμείς που μάθαμε να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα απέραντο μουσείο απολιθωμάτων, είναι καιρός να την ξαναδούμε ως ολοζώντανο περιβάλλον όπου οι συνήθειες, οι κανόνες και οι θεσμοί παρουσιάζουν απίστευτες ομοιότητες με την εποχή μας.

Η αντίληψη ότι οι αρχαίοι είναι οι μακρινοί επαρχιώτες του χρόνου, φτωχοί συγγενείς του σήμερα αποδεικνύεται πέρα για πέρα ατυχής. Οι πηγές μαρτυρούν πως ο κώδικας στις εμπορικές συναλλαγές, η ιατρική, τα δημόσια έργα και τα πολιτειακά συστήματα κάθε άλλο παρά βαρβαρότητα αποπνέουν.

Ο σύγχρονος άνθρωπος συνομιλεί με την μαρμάρινη κομψότητα των ερειπιώνων, με τα αγαλμάτινα έργα της φιλοσοφίας, της ποίησης και της δραματουργίας, αφουγκράζεται την διαχρονική αξία όλων αυτών των επιτευγμάτων, και δικαίως εκστασιάζεται από την αρχαία σαγήνη.

Η βαθύτερη γνώση του αρχαίου κόσμου θα μπορούσε να ανατροφοδοτήσει το μέλλον μας. Στις πιο υψηλές πτήσεις της η ανθρωπότητα συνεχίζει να βαδίζει χέρι-χέρι με τις πανάρχαιες σκιές όλων εκείνων που εμπνεύστηκαν τον πολιτισμό και την πρόοδο μέσα στους αιώνες μεταδίδοντας τις ιδέες τους με τον δαυλό της γνώσης.

Η αρχαία κοινωνία δεν είναι ένα νεκροταφείο ψυχών. Είναι μια διαρκής πραγματικότητα που μας προκαλεί να την γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε μαζί της. Ας το κάνουμε…

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας