Έκθεση αρχαίων κοσμημάτων - Από την Μύκονο στην Πομπηία

Η έκθεση αρχαίων κοσμημάτων Vanity θα μεταφερθεί από τη Μύκονο στην Πομπηία.

Έκθεση αρχαίων κοσμημάτων - Από την Μύκονο στην Πομπηία

Η Δήλος ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου τον 2ο αιώνα π.Χ. και συχνά υποδεχόταν εμπόρους από τη Νάπολη, την Καμπανία και την Πομπηία. Αυτές τις μέρες ξεκινάει ένα διαφορετικό ταξίδι, ανάποδα αυτή τη φορά, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, για το «σίκουελ» της έκθεσης αρχαίων κοσμημάτων «Vanity», μόνο που αυτή τη φορά τα κυκλαδίτικα κοσμήματα θα συναντήσουν τα ρωμαϊκά.

Μετά και τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, περίπου 200 αρχαία κοσμήματα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Vanity» στη Μύκονο και ορισμένα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα μεταφερθούν στην Πομπηία για να εκτεθούν στην εντυπωσιακή Παλαίστρα, σε μια αρχιτεκτονική σύνθεση του Στέλιου Κόη που θα συμβολίζει τον αρχαίο οικισμό. Συνολικά 350 θησαυροί ματαιοδοξίας, που χρονολογούνται από την Υστερη Εποχή του Χαλκού έως την Υστερη Ελληνιστική, θα παρουσιαστούν στη νέα έκθεση «Vanity: Aπό τις Κυκλάδες στην Πομπηία».

«Η έκθεση είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τον διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα, και είναι η πρώτη μιας σειράς κοινών δράσεων σε πολλούς ερευνητικούς τομείς», μας λέει ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, ο οποίος είναι εδώ και λίγους μήνες μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πομπηίας. Η συνεργασία των δύο υπηρεσιών ξεκίνησε με ανταλλαγές επιστημονικού προσωπικού και θα συνεχιστεί και μετά την έκθεση με έργα έρευνας, συντήρησης και αποκατάστασης στη Δήλο και τη Ρήνεια, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και περαιτέρω δράσεις ανάδειξης, όπως στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στη Ρώμη για τις Πόλεις των Ηφαιστείων.


Χρυσά, ασημένια, με πολύτιμους λίθους κοσμήματα και με ζηλευτά σχέδια από τα νησιά των Κυκλάδων (αριστερά, μέση) και από την ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας και την Πομπηία (δεξιά) θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα περιλαμβάνει συνολικά 350 θησαυρούς ματαιοδοξίας.
Η ιδιαίτερη υφή και το χρώμα των ηφαιστειογενών πετρωμάτων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ενέταξε ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης στη μορφολογία των κατασκευών που αναδεικνύουν τα εκθέματα. Η έκθεση οργανώνεται στον εντυπωσιακό ημιυπαίθριο διάδρομο της Παλαίστρας και η βασική κατεύθυνση που ακολούθησε ο αρχιτέκτονας ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα θυμίζει τον οικισμό της Πομπηίας. «Είχαμε απόλυτη ελευθερία να δημιουργήσουμε και έτσι επιλέξαμε αυτή τη φορά να δούμε το Vanity μέσα από τα μάτια του ρωμαϊκού πολιτισμού και της ίδιας της Πομπηίας. Πήραμε το αρχέτυπο του σπιτιού που υπήρχε στην πόλη και το επαναλάβαμε δημιουργώντας ένα δικό μας χωριό, όπου θα φιλοξενηθούν τα εκθέματα», μας λέει ο κ. Κόης.

Στο χρώμα της λάβας

Το υλικό των «σπιτιών» θα θυμίζει την ηφαιστειακή τέφρα και το κοινό θα μπορεί να περιηγείται στην έκθεση από δύο διαδρομές (αριστερά - δεξιά) και όσο πλησιάζει προς το κέντρο της έκθεσης, το ασπρόμαυρο των οικίσκων θα αλλάζει στο χρώμα της λάβας. Τα «σπίτια» των κοσμημάτων θα είναι διακοσμημένα με υπερμεγεθυμένες τοιχογραφίες από παραστάσεις του αρχαίου κόσμου, οι φιγούρες των οποίων θα είναι διακριτές από μακριά ενώ σε κοντινή απόσταση –βλέποντας τα εκθέματα– θα «χάνονται» και θα γίνονται μέρος του φόντου. Τη λάμψη των αρχαίων κοσμημάτων ανέλαβε να αναδείξει φωτιστικά η Ελευθερία Ντεκώ.

Η έκθεση «Vanity: Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες» διοργανώθηκε το 2016 και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου που ταξίδεψε στα μουσεία των Κυκλάδων. Μετά την Πομπηία, τα κυκλαδίτικα κοσμήματα θα παρουσιαστούν στην Κίνα, στο μουσείο της πόλης Κουανγκτσόου.

​​«Vanity: Από τις Κυκλάδες στην Πομπηία», από 30 Απριλίου, Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας.

Πηγή: Καθημερινή