Ο θάνατος της φιλοσοφίας

Η φιλοσοφία έχει εγκαταλείψει προ πολλού την εποχή μας και τη θέση της έχει πάρει η ασημαντότητα του εφήμερου

Ο θάνατος της φιλοσοφίας

Είμαστε η γενιά που έζησε το θάνατο της φιλοσοφίας. Τα τελευταία σκιρτήματά της τα νιώσαμε ήδη τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες όταν η τεχνολογία άρχιζε να αποκτά την πλανητική ηγεμονία.

Φταίει ίσως το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είχαν πια την υπομονή να θέσουν ερωτήματα στον εαυτό τους. Χρειάζονταν μόνο απαντήσεις και εμπιστεύονταν μόνο αυτούς που τις έδιναν. Η αναζήτηση της σοφίας εγκαταλείφθηκε δημιουργώντας το αναπλήρωτο κενό που ήρθε κάποια στιγμή να καλύψει η λατρεία του εφήμερου.

Σε ένα κόσμο από τον οποίο απουσιάζει κάθε νόημα, μόνο η ασημαντότητα μπορεί να μας διασκεδάσει έστω και προσωρινά. Μέσα σε αυτή την ασημανότητα τυλίχτηκαν τα πάντα, η τέχνη, η πολιτική, η λογοτεχνία, ο άνθρωπος. Με την άνοδο της ασημαντότητας χάσαμε και την πραγματική αίσθηση του χρόνου. Χάθηκε η βαθιά μνήμη στην οποία ανάγονταν προηγουμένως όλα τα πράγματα. Ο μαγικός κόσμος της διαφήμισης και του μάρκετινγκ κατέλυσε κάθε έννοια αισθητικής και στοχαστικής διάθεσης. Το τελευταίο θύμα της εποχής μας ήταν η φιλοσοφία. Κι αυτό είναι το «τέλος του παιχνιδιού». Τώρα θα συνεχίσουμε με τους ψευδο-φιλόσοφους!



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110