Έκθεση για τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς μία έκθεση αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα, με τίτλο «Από το Αρχείο του Δημήτρη Μανίκα. Αθήνα και Βιέννη».

Έκθεση για τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Δημήτρης Μανίκας γεννήθηκε το 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Βιέννης από όπου αποφοίτησε το 1967. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα τη Βιέννη και συνεργάστηκε με πολλά σημαντικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1988 είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και από το 1999 καθηγητής.

Το έργο του έχει ήδη παρουσιαστεί σε εκθέσεις στη Βιέννη. Στην έκθεση παρουσιάζεται αναδρομικά το συνολικό του έργο μέσα από μια προσωπική επιλογή του ίδιου. Πρόκειται για έργα που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Αυστρία, πραγματοποιημένα ή όχι, από «τον Έλληνα-Αυστριακό, τον Αυστριακό-Έλληνα, αυτόν τον ιδιαίτερα ταλαντούχο αρχιτέκτονα» σύμφωνα με τα λόγια του Wilhelm Holzbauer, στενού συνεργάτη του επί σειρά ετών.

Η παρουσίαση αυτή είναι μια διαδρομή στο αρχείο του Δημήτρη Μανίκα και σηματοδοτεί τη δωρεά του αρχείου αυτού στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Παράλληλα αποσκοπεί στο να γίνει το έργο του γνωστό στο ευρύτερο κοινό.

Με το έργο του, αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της αυστριακής πρωτεύουσας. Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα του Δημήτρη Μανίκα από την Αυστρία, όπως την αποκατάσταση και επέκταση του πολιτιστικού κέντρου Wiener Urania, την αναμόρφωση και επέκταση του Ιστορικού Μουσείου της Πόλης της Βιέννης και τα κτήρια γραφείων της Siemens-Kasern στο Σάλτσμπουργκ.

Έχει συμμετάσχει σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα (για το Μουσείο Ακρόπολης, την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο, τον άξονα της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.) αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του και την αδιάκοπη ενασχόλησή του με τον γενέθλιο τόπο. Η έκθεση προσφέρει μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε την πόλη μας και τη χώρα μας και να «ταυτίσουμε» το χτισμένο περιβάλλον με τους δημιουργούς του.

Η αφιερωματική αυτή έκθεση διοργανώνεται ως εορτασμός καθώς συμπίπτει με τα 80ά γενέθλια του αρχιτέκτονα.

#ManikasBM

Ημερομηνία:

Από: 28/03/2018 Έως: 20/05/2018

Εγκαίνια: Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, 20.00
Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00
Παρασκευή & Σάββατο 10:00 - 22:00

Πληροφορίες / Κρατήσεις: