Ονορέ ντε Μπαλζάκ - Σαν σήμερα γεννήθηκε το μυθιστόρημα

Σαν σήμερα 20 Μαΐου 1799 γεννήθηκε ο άνθρωπος που έδωσε στον κόσμο το μυθιστόρημα όπως το ξέρουμε σήμερα

Ονορέ ντε Μπαλζάκ - Σαν σήμερα γεννήθηκε το μυθιστόρημα

Δεν είναι τυχαίο που ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ ονομάστηκε «βασιλιάς των μυθιστοριογράφων». Ο δημιουργός της πολυμυθιστορίας που για λόγους ευκολίας ονομάστηκε «Ανθρώπινη Κωμωδία» χαρτογράφησε την πανσπερμία των ανθρώπινων χαρακτήρων και θεμελίωσε τον αστικό χαρακτήρα του παγκόσμιου μυθιστορήματος.

Κατά κάποιο τρόπο ο Μπαλζάκ έκανε πράξη την «αστυφιλία» του Σωκράτη, όπως αυτή διατυπώνεται στο Πλατωνικό Φαίδρο, και δραματοποίησε μοναδικά την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Το τι χρωστά ο δυτικός κόσμος και το μυθιστόρημα στον Μπαλζάκ είναι διαπιστωμένο: Ο συγγραφέας της «Εξαδέλφης Μπέτυ» συνάρμοσε τόσο την Ρεμπαιλική και Θερβαντική παράδοση όσο και τον Ρεαλισμό του Ντιφόε στον «Ροβινσώνα Κρούσου», αξιοποιώντας παράλληλα την εμπειρία του γαλλικού φιλοσοφικού μυθιστορήματος του 18ου αιώνα.

Η ανάμειξη φιλοσοφίας, Ιστορίας, πολιτικής, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και τέχνης κάτω από ένα συναρπαστικό αφηγηματικό μανδύα είναι έργο Μπαλζάκ. Πίσω από τον κορυφαίο αυτό πεζογράφο έρχονται οι κατοπινοί Γάλλοι, Ρώσοι και Άγγλοι συγγραφείς, που διαβάζουμε και αποθεώνουμε μέχρι σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαλζάκ, εκτός από πηγή έμπνευσης για τον Ντοστογιέφσκι χρίστηκε μυθιστορηματικός οδηγός από τον Προυστ στο «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο». Η αφηγηματική δυναμική αυτού του ανθρώπου είναι και θα παραμείνει αξεπέραστη στο παρόν και στο μέλλον της παγκόσμιας λογοτεχνίας.