Σιμουλτανεϊσμός - κάτι λιγότερο από κίνημα, κάτι περισσότερο από μανιέρα

Ο αιρετικός Ντελωναί και η σημασία του έργου του

Σιμουλτανεϊσμός - κάτι λιγότερο από κίνημα, κάτι περισσότερο από μανιέρα

Ο Ρομπέρ Ντελωναί αποτελεί μια ισχυρή παραφυάδα του Κυβισμού, μια παρέκκλιση από τον ορθόδοξο Κυβισμό, μια ενστικτώδη εκδοχή αυτού του σημαντικού για την μοντέρνα τέχνη κινήματος. Κύριος εκφραστής μιας τάσης που αφιερωνόταν παθιασμένα στην υπόθεση των χρωμάτων, ο Ντελωναί επιχείρησε να αναπτύξει περαιτέρω τους πειραματισμούς ιμπρεσιονιστών ζωγράφων όπως ο Σερά ή ο Σινιάκ.

ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Ο όρος σιμουλτανεϊσμός είναι μια συνθήκη που εισήγαγε ο ίδιος προκειμένου να περιγράψει την καταλυτική επίδραση του φωτός, που παραμορφώνει και κομματιάζει τα πάντα. Ο Ντελωναί έφτασε ένα βήμα πριν από τους φουτουριστές.

No photo description available.

Η σημασία του έργου του έγκειται στο γεγονός ότι απαλλάχτηκε προοδευτικά από το θέμα επικεντρώνοντας την προσοχή του στη διαθλαστική ικανότητα του φωτός που δίνει προτεραιότητα στην γεωμετρία. Αυτό σημαίνει ότι ο Ντελωναί ζωγράφιζε έχοντας κατά νου ένα ορισμένο θέμα αλλά απλά γεωμετρικά σχήματα σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς. Με τον τρόπο αυτό μπήκε από τους πρώτους, αν δεν ήταν ο πρώτος, στο βασίλειο της αφηρημένης τέχνης.

Αρχείο:Robert Delaunay - Portuguese Woman - 1916 - Thyssen-Bornemisza  Museum.jpg - Βικιπαίδεια

Είναι χαρακτηριστική η επιρροή του Ντελωναί στην ομάδα του Γαλάζιου Καβαλάρη, της οποίας ηγήθηκε ο Καντίνσκι. Εκτιμάται ότι ο Ντελωναί επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη Γερμανών καλλιτεχνών όπως ο Πάουλ Κλέε και ο Φραντς Μαρκ.