Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά - restart
Επαναλειτουργεί εκσυγχρονισμένη, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά - Μεγάλος πλούτος εφημερίδων και σπάνιων βιβλίων
Έτοιμη να υποδεχτεί τους καθημερινούς της επισκέπτες είναι και πάλι η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, καθώς μετά από τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης, άνοιξε τις πύλες της ξανά, στο ενεργειακά αναβαθμισμένο κτήριο, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 22.
Ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά έχει εμπλουτιστεί με νέα βιβλία και λειτουργεί πλέον με νέο ηλεκτρονικό κατάλογο, νέα τμήματα και υπηρεσίες. Ήδη, δεκάδες βιβλιόφιλοι επισκέπτονται καθημερινά τη Βιβλιοθήκη, και απολαμβάνουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της, στο νέο αναβαθμισμένο περιβάλλον που περιλαμβάνει τη δανειστική βιβλιοθήκη, δύο χώρους ανάγνωσης (στο ισόγειο και στον τρίτο όροφο), παιδικό τμήμα, εργαστήρια, ενώ πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τους ερευνητές είναι διαθέσιμες οι ειδικές συλλογές: τα παλαίτυπα, τα χειρόγραφα, το αρχείο περιοδικού και ημερήσιου Τύπου, η συλλογή των Χαρτών.
Ο προϊστάμενος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πειραιά Κώστας Κουρμουλάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως «ο ψηφιακός κατάλογος της βιβλιοθήκης ανανεώνεται συνεχώς. Στο www.culture.piraeus.gr βρίσκεται συγκεντρωμένο το ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Πειραιά, όπως το σύνολο του αποθέματος της Πινακοθήκης, ένα κομμάτι του ιστορικού αρχείου, η θεατρική συλλογή του Δημήτρη Ροντήρη καθώς και ένα μέρος της συλλογής του Μάνου Κατράκη. Όλα έχουν ψηφιοποιηθεί και υπάρχουν on line στη διάθεση του κοινού εντελώς δωρεάν».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρμουλάκη, η ανανέωση των βιβλίων πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, προκειμένου να διατηρείται το ενδιαφέρον των πολιτών: «Κάθε χρόνο αγοράζουμε καινούρια βιβλία και έτσι ανανεώνεται ο γενικός κατάλογος. Ακόμη έχουμε ανανεώσει το παιδικό τμήμα, ενώ έχει γίνει μια καλύτερη ταξινόμηση στο τμήμα των περιοδικών και των εφημερίδων. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πλούτο εφημερίδων από τον 19ο αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970 περίπου. Μοναδική άλλωστε αποτελεί η συλλογή εφημερίδων και περιοδικών του Μεσοπολέμου. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης διαθέτει πολύ σπάνια βιβλία, δυσεύρετα και πολύ ενδιαφέροντα».
Για τον ρόλο των βιβλιοθηκών στη ζωή των ανθρώπων και εάν ο κόσμος βρίσκει ενδιαφέρον σε αυτές, μίλησε ο κ. Κουρμουλάκης: «Οι βιβλιοθήκες δεν είναι τα παλιά σκονισμένα κτήρια με τα βιβλία, που μπαίνεις μέσα και διαβάζεις. Ο ρόλος της βιβλιοθήκης έχει αλλάξει, προσφέρει πολύ περισσότερες υπηρεσίες από ό,τι στο παρελθόν. Εκτός δηλαδή από γνωστικές, προσφέρει και κοινωνικές υπηρεσίες. Ο κόσμος άλλωστε, το διάστημα που η βιβλιοθήκη ήταν κλειστή, συνέχιζε να επισκέπτεται το δανειστικό τμήμα της, που λειτουργούσε σε παραρτήματα. Η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή», τονίζει ο προϊστάμενος της βιβλιοθήκης, καθώς η επισκεψιμότητα όπως ανέφερε, έχει πολλαπλασιαστεί, με τον κόσμο να φεύγει ενθουσιασμένος, από το ανακαινισμένο κτήριο.
«Στόχος μας, είναι να προσεγγίσουμε μέσω προγραμμάτων, κοινό όλων των ηλικιών, από τους ψηφιακά αναλφάβητους, όπως για παράδειγμα με επιμορφωτικά προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν, προγράμματα φιλαναγνωσίας, ακόμη και εργαστήρια τεχνολογίας όπως ρομποτική.»
Για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο επταώροφο κτήριο της Βιβλιοθήκης επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο προϊστάμενός της, ανέφερε: «Είχαμε κλείσει για μια περίοδο διότι προχωρήσαμε σε εργασίες που αφορούσαν τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου και σύμφωνα με την ανταπόκριση του κοινού, ο κόσμος το εκτίμησε αυτό, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που πραγματικά ο επισκέπτης απολαμβάνει να κάθεται και να διαβάζει τα βιβλία της αρεσκείας του.» Σημειώνεται ότι η ενεργειακή αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε με μεγάλες παρεμβάσεις επί του κτιριακού κελύφους όπως η προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης υψηλής απόδοσης, η αναβάθμιση των συστημάτων φυσικού / τεχνητού φωτισμού και η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, εναρμονίζεται απόλυτα με τις σύγχρονες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.
Στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, που φιλοξενείται στον ιστότοπο της «Πύλης για τον Πολιτισμό» www.culture.piraeus.gr, το κοινό μπορεί να αναζητήσει χρηστικές πληροφορίες για χιλιάδες τίτλους βιβλίων, αλλά και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στην Βιβλιοθήκη. Το κτίριο εξυπηρετεί το κοινό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8:30 έως τις 14:30 και την Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 19:00.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σχολιάζοντας την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά άνοιξε και πάλι τις πύλες της στο κοινό, μετά από εκτεταμένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Δεκάδες παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους νέους χώρους, καθώς και να θαυμάσουν σπάνια αρχεία, παλαίτυπα και χειρόγραφα που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας. Σε ένα σύγχρονο πλέον και αναβαθμισμένο περιβάλλον, η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με πολλά νέα βιβλία, νέο ηλεκτρονικό κατάλογο και νέα τμήματα. Χαίρομαι που η βιβλιοθήκη μας μετά από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν εναρμονίζεται πλήρως με τις σύγχρονες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και φυσικά στον ρόλο της ως πολιτιστικός οργανισμός που στοχεύει στην πνευματική άνοδο της κοινωνίας της πόλης μας. Καλώ τους Πειραιώτες κι όχι μόνο να την επισκεφθούν».
ΑΠΕ-ΜΠΕ