Καζιμίρ Μάλεβιτς - ο avant-garde καλλιτέχνης που σπούδασε την τέχνη στην εξοχή

Πρώτο βιολί της αφηρημένης γεωμετρικής τέχνης ο Καζιμίρ Μάλεβιτς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση 

Καζιμίρ Μάλεβιτς -  ο avant-garde καλλιτέχνης που σπούδασε την τέχνη στην εξοχή

Το πρώτο από τα 14 παιδιά ενός ζεύγους πολωνικής καταγωγής, ο μετέπειτα Ρώσος γίγαντας της μοντέρνας τέχνης έμεινε στην αρχή μακριά από τους καλλιτεχνικούς κύκλους. Μοναδική έμπνευσή του ο περίγυρος της παιδικής ηλικίας του και η Ουκρανική εξοχή καθώς η οικογένειά του μετακινήθηκε ουκ ολίγες φορές σε ουκρανικά χωριά ανάμεσα σε φυτείες με ζαχαρότευτλα ( ο πατέρας του διεύθυνε εργοστάσιο ζάχαρης). Τον έλκυαν οι διακοσμήσεις που έβλεπε στους τοίχους και στις κουζίνες των χωριάτικων σπιτιών, στοιχεία που χρησιμοποιούσε στις εφηβικές του δημιουργίες.

Σουπρεματισμός, 1915, Κολωνία, Museum Ludwig

Σουπρεματισμός, 1915

Σχέδιο σπούδασε στο Κίεβο όταν πια ήταν 17 χρονών και το 1904 μετά το θάνατο του πατέρα του μετακόμισε στη Μόσχα. Μια μεγάλη έκθεση του Αριστάρκ Λεντούλοφ, του άνοιξε τους ορίζοντες στη μοντέρνα τέχνη και στον αναδυόμενο κυβισμό. Το 1914 ο Μάλεβιτς παρουσίασε τα έργα του στο Salon des Intependants στο Παρίσι μαζί με άλλους καλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Αλεξάντερ Αρχιπένκο και η Σόνια Ντελονιέ.
Η ώρα της δόξας είχε έρθει για τον πρωτοπόρο του σουπρεματισμού και του κονστρικτιβισμού. Ο Μάλεβιτς πέθανε το 1935 σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο του προστάτη. Μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε ούτε την ακριβή ημερομηνία γέννησής του.

undefined

Black Cross, εκδοχή 1915

Kazimir Malevich Biography