Έκθεση «Ουδείς εκών δίκαιος» στον «Παρνασσό»
Έκθεση των Δημήτρη Τζαμουράνη και Φίλιππου Τσιτσόπουλου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»
Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση «Ουδείς εκών δίκαιος» των Δημήτρη Τζαμουράνη και Φίλιππου Τσιτσόπουλου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Νίκης Παπασπύρου.
Η έκθεση «Ουδείς εκών δίκαιος» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, 19:30-21:30 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί η performance “One sees more devils than the vast hell can hold” του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, στις 20:30.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Στην έκθεση ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια ιδιότυπη συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους. Μέσα από τις πολλαπλές μάσκες και «περσόνες» τους συνδιαλέγονται για τις βαθιές υπαρξιακές ανθρώπινες αναζητήσεις και αναρωτιούνται γιατί η ανθρωπότητα έλκετε τόσο πολύ από το σκότος.
Με πολλές, πλούσιες και κοινές αναφορές, με παράλληλες εννοιολογικές αναζητήσεις, με παρόμοιο τρόπο δομής της εικαστικής τους γλώσσας/παραγωγής και με εργαλείο την ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και εν γένει του πολιτισμού, οι δυο καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια έκθεση με μπαρόκ αισθητική, γεμάτη εικόνες με αλληγορική και μεταφορική σημασία. Με πυρήνα το έργο Άγιος Αντώνιος του Τζαμουράνη, εμπνευσμένο από τις εμβληματικές περφόρμανς του Τσιτσόπουλου, οικοδομείται ένας κριτικός διάλογος, ανάμεσα στα έργα τους, για την κατάρρευση των «μύθων», την τραγικότητα, την ιστορία, τον χρόνο, το απάνθρωπο τοπίο που οι άνθρωποι πραγματώνουν τη μοίρα τους, την βία που κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής, την αγωνία να γίνουμε το άτομο που θέλουμε αληθινά να είμαστε, την πίστη στα όνειρα αλλά την έλλειψη συνειδητότητας.
O Δημήτρης Τζαμουράνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Universitat der Kunste (UdK) στο Βερολίνο. Το 1995 έλαβε το βραβείο Σπυρόπουλου. Από το 1990 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία ανά την Ευρώπη (Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία, Τουρκία, Τσεχία,). Το 2013 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα και στο Kunsthalle Osnabrück, Γερμανία. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και πολιτιστικούς οργανισμούς. Το 2017 συμμετείχε στην documenta 14 στο Κάσελ της Γερμανίας. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.
Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, ζει στην Αθήνα και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε στη Μαδρίτη στο Πανεπιστήμιο Complutense, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του (1996). Οι βίντεο εγκαταστάσεις του Φίλιππου Τσιτσόπουλου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις και παραστάσεις. Στη Μαδρίτη εργάστηκε στο Μουσείο El Prado από το 2005 έως το 2012. Οι εγκαταστάσεις του και οι καλλιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις του είναι γνωστές σε εκθέσεις, όπως The Serpentine Gallery, με την υποστήριξη του Hans Ulrich Obrist για τη ταινία και περφόρμανς Kage όπου K για Kott στους χώρους της γκαλερί, με τον Jan Hoet σε τρεις εκθέσεις, με τον Fernando Castro Florez στη Μαδρίτη, στο FACT του Liverpool με τον Mike Stubbs στο Bluecoat με τον Bryan Biggs, στο Frieze Art Fair (Λονδίνο), στην Alte Nationalgalerie (Βερολίνο), δύο φορές στην Tate Modern, στα Toynbee Studios και στο Artsadmin και στο Live art Development Agency LADA με τη Lois Keidan . Συνεργάστηκε με τον Jan Fabre και την Joanna De Vos στο project. Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam / The Raft. Art is (not) Lonely και πολλά θέατρα και σκηνές, σε φεστιβάλ performance στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως το φεστιβάλ Fringe, στο Edinburgh festival Fringe, στο Leeds, στη Southbank, με το ιστορικό BONE Festival of performance στη Βέρνη και με τον Norbert Klassen και τους The Black market International. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί και εκθέσει στη γκαλερί Μπαταγιάννη, στη γκαλερί Ε. Τσέλιου και στη Θεσσαλονίκη με τη Λόλα Νικολάου και στη Λάρισα με την CASK Gallery. Στη Μαδρίτη συνεργάζεται με τη γκαλερί Rafael Perez Hernando. Παραστάσεις και εγκαταστάσεις του στο Μέγαρο Μουσικής με την Άννα Καφέτση, την Έφη Μιχάλαρου και με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο πολλές φορές, στα Δημήτρια με τη Θούλη Μισιρλόγλου, ενώ πρόσφατα μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η συνεργασία του με το Θεσσαλικό Θέατρο και την Κυριακή Σπανού.
Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από: 8/2 Έως: 2/3
Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, 19:30-21:30
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 -14:30 & 17:30-20:00 | Τετάρτη, Σάββατο: 11:00-14:30
Τοποθεσία:
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
lsparnas.gr