Ρενέ Σαρ - Ο αγαπημένος ποιητής του Αλμπέρ Καμύ

Ο πιο ριζοσπαστικός ποιητής μετά τον Απολινέρ, έλεγε πάντα ο Καμύ όταν αναφερόταν στον φίλο του Ρενέ Σαρ.

Ρενέ Σαρ - Ο αγαπημένος ποιητής του Αλμπέρ Καμύ

Ο Αλμπέρ Καμύ δήλωνε δύσπιστος στην ποίηση και στα θαύματά της, μολονότι κι ο ίδιος επιστράτευε τον ποιητικό λόγο στα γραφτά του. Ο Καμύ όμως ήταν δύσπιστος και με τους ίδιους τους ποιητές, με εξαίρεση τον Ρενέ Σαρ τον οποίο υπεραγαπούσε και εκτιμούσε το έργο του.

Η αλληγορία Καμύ-Σαρ αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι των γαλλικών γραμμάτων και αποπνέει τη βαθιά φιλία και την εμπιστοσύνη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο τόσο στα λογοτεχνικά όσο και στα ανθρώπινα.

Albert Camus, René Char. Correspondance (1946-1959) | Libromania - Ihre  Spezialisten für romanische Literatur

Ο Ρενέ Σαρ γεννημένος το 1907 ήταν ένας πανύψηλος άντρας, 1.92, από καλή οικογένεια με σημαντικές σπουδές, αθλητικός και παίκτης του ράγκμπι. Έλαβε ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών με το προσωνύμιο «Καπετάν Αλέξανδρος» και από την εμπειρία αυτή έγραψε τα Φύλλα του Ύπνου, υπό μορφή πεζοποιημάτων αφιερωμένων στον Αλμπέρ Καμύ, που εκδόθηκαν μεταπολεμικά.

Ρενέ Σαρ, ο ποιητής «του άλματος» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο Ρενέ Σαρ με την Γκαλά, τη γυναίκα του Σαλβαντόρ Νταλί

Λένε πως από τύχη δεν βρισκόταν στο μοιραίο αυτοκίνητο με το οποίο σκοτώθηκε ο Καμύ. Λόγω έλλειψης χώρου αναγκάστηκε να πάρει το τρένο για το Παρίσι κι έτσι σώθηκε. Πέθανε πολλά χρόνια αργότερα, το 1988, από ανακοπή καρδιάς.

Η αίσθηση ασφάλειας είναι ένα άρωμα

Μια γυναίκα ακολουθεί με τα μάτια τον άντρα τον ζωντανό που αγαπά

(Από τη συλλογή «Σε τριάντα τρία κομμάτια και άλλα ποιήματα»).