Ο γενναιόδωρος Καμίλ Πισαρό

Ένας μετρ του ιμπρεσιονισμού δίπλα στον οποίο μαθήτευσε και εμπνεύστηκε ο Πολ Σεζάν.

Ο γενναιόδωρος Καμίλ Πισαρό

Αν ο Πολ Σεζάν είναι ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης, τότε ο Πισαρό είναι κατά κάποιο τρόπο ο παππούς της. Ο Καμίλ Πισαρό αποτελεί θεμελιώδη φυσιογνωμία στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού από τον καιρό ακόμα που το κοινό και η κριτική αντιμετώπιζαν τους ιμπρεσιονιστές ως κομπογιανίτες της ζωγραφικής.

Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα ως πάτερ φαμίλιας σε μια εποχή που η Ιστορία έριχνε βαριά τη σκιά της στις μοίρες των ανθρώπων, ο Πισαρό εργάστηκε με υπομονή και συνέπεια συνεισφέροντας τα μέγιστα στην εξέλιξη του ιμπρεσιονισμού.

Καμίλ Πισαρό: Ο πατριάρχης του ιμπρεσιονισμού

Πέραν τούτου ο Καμίλ Πισαρό ήταν ένας γενναιόδωρος καλλιτέχνης συγκεντρώνοντας δίπλα μερικούς από τους σημαντικότερους δημιουργούς της επόμενης γενιάς. Ο Πισαρό ήταν ο πρώτος που διέκρινε τον οραματισμό του Σεζάν και τη δύναμη της τέχνης του. Συνεργάστηκαν πάνω από είκοσι χρόνια, ζωγραφίζοντας δίπλα-δίπλα και ο Πισαρό μετάγγισε στον πατέρα της μοντέρνας τέχνης αξίες και τεχνικές που βοήθησαν τον Σεζάν να γίνει Σεζάν, να απελευθερωθεί και μαζί με αυτόν να χειραφετηθεί η παγκόσμια ζωγραφική στον 20ο αιώνα. Ταυτόχρονα όμως και ο Πισαρό θα εξελιχθεί μέσα από αυτή τη συνεργασία και θα αποκτήσει μεγαλύτερη φήμη χάρις στην εξειδίκευσή του σε χρωματικούς συνδυασμούς που του ενέπνευσε ο Σεζάν.

Cézanne et Pissarro 1865-1885 | Musée d'Orsay

Στο τέλος δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο δάσκαλος και ποιος ο μαθητής, όπως συμβαίνει συχνά σε γόνιμες και δημιουργικές σχέσεις αλληλεπίδρασης.