«Κωνσταντινουπολιάδα»: Το καβαφικό ταξίδι από την εφηβεία στην ωριμότητα

Constantinopoliad, Sister Sylvester &Nadah El Shazly: Πόσο διαρκεί το καβαφικό ταξίδι από την εφηβεία στην ωριμότητα;

«Κωνσταντινουπολιάδα»: Το καβαφικό ταξίδι από την εφηβεία στην ωριμότητα

22 - 24.11.2023 στις 20:30 | 25 - 26.11.2023 στις 18:30 & 21:30
Περφόρμανς στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λεωφ. Αμαλίας, 56)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Η πολυπρισματική, διαδραστική περφόρμανς που δημιούργησαν η εικαστική καλλιτέχνιδα Kathryn Hamilton, γνωστή και ως Sister Sylvester, με την Αιγύπτια μουσικό Nadah El Shazly, εικονοποιεί τις κενές και σκισμένες σελίδες της «Κωνσταντινουπολιάδας», του ημερολογίου που είχε κρατήσει ο Καβάφης όταν ο ίδιος και η οικογένειά του εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Αλεξάνδρεια για την Κωνσταντινούπολη.

Μοιάζοντας με ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση σε ένα ταξίδι στα όρια των φύλων και των διαφορετικών κόσμων, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, σε αυτό που προσδοκάς και αυτό που έχεις ζήσει μέσω του Καβάφη, η “Constantinopoliad”, η διαδραστική περφόρμανς της visual artist Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly δεν περιγράφεται εύκολα ούτε μπαίνει σε κατηγορίες, αλλά βιώνεται με όλες τις καβαφικές αισθήσεις.

«Πώς αλήθεια μπορούμε να ανακατασκευάσουμε τις ημέρες και τις νύχτες του Καβάφη, αν δεν μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική που άκουγε;» είναι η ερώτηση που ξεπροβάλλει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου – και η απάντηση έρχεται από την περφόρμανς που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

Το τρισδιάστατο χειροποίητο βιβλίο ως μέρος της παράστασης, γίνεται η απαρχή μιας πολύπτυχης καλλιτεχνικής εμπειρίας που συνοδεύεται από μουσική, αφήγηση, ηχητική εγκατάσταση, ανάγνωση και φτάνει μέχρι τη βιντεοπροβολή και το τραγούδι. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις ημερολογιακές καταχωρήσεις του νεαρού Καβάφη από το ταξίδι του στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα, οι δύο περφόρμερ σε καλούν να διαμορφώσεις το δικό σου ταξίδι, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτό που έγραφε, ζούσε, άκουγε και φαντασιωνόταν.

Η περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2023 στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Archive of Desire” του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, που ήταν αφιερωμένο στα 160 χρόνια από του γέννηση του Κ. Π. Καβάφη.

Πληροφορίες:

Δελτία δωρεάν εισόδου θα δίδονται στον χώρο της εκδήλωσης, 30 λεπτά πριν την έναρξή της, βάσει διαθεσιμότητας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μετά την έναρξη της εκδήλωσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος του κοινού στον χώρο.
Κατά την είσοδό σας στον χώρο της εκδήλωσης θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.)
Η εκδήλωση δεν είναι προσβάσιμη σε ΑΜΕΑ.

Την Παρασκευή 24 Nοεμβρίου η εκδήλωση θα κινηματογραφηθεί. Οι θεατές της θα κληθούν να υπογράψουν αίτηση συμμετοχής / άδεια πνευματικών δικαιωμάτων πριν την είσοδό τους στον χώρο.