Πώς ο Ματίς πιστοποίησε ένα πίνακα του φίλου του Αντρέ Ντεραίν

1914, ο κόσμος στο κατώφλι του ολέθρου. Η τέχνη δεν σταματά ούτε και το ενδιαφέρον των φιλότεχνων.

Πώς ο Ματίς πιστοποίησε ένα πίνακα του φίλου του Αντρέ Ντεραίν

Το 1914 ο Γάλλος ζωγράφος Αντρέ Ντεραίν βρίσκεται στη Μασσαλία όπου λαμβάνει την εντολή επιστράτευσης ενόψει του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η τέχνη ωστόσο δεν σταματά και το ενδιαφέρον των φιλότεχνων παραμένει αδιάπτωτο.

Ο ανήσυχος αυτός καλλιτέχνης έχει αφήσει μια παρτίδα από πίνακες στο ατελιέ του στο Παρίσι που προορίζονται να πωληθούν στην αγορά τέχνης. Ένας από τους πίνακες αυτούς αναπαριστά στον σκύλο του καλλιτέχνη που γνωρίζουμε ότι τον φωνάζει Σαντινέλ.

Δυστυχώς αυτό το έργο, όπως και άλλα, δεν είχε προλάβει να τα υπογράψει και η αξία τους, όπως είναι φυσικό, υποβαθμιζόταν από αυτή την έλλειψη. Τότε ανέλαβε δράση ο φίλος του ο Ανρί Ματίς που στο πίσω μέρος του πίνακα θα πιστοποιήσει ότι: «Βεβαιώνω ότι αυτός ο πίνακας είναι του Αντρέ Ντεραίν, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μέτωπο»

Υπογραφή: Ανρί Ματίς.

Ο Ντεραίν απουσιάζει πολλά χρόνια στον πόλεμο και δυστυχώς δεν συμμετέχει όπως άλλοι καλλιτέχνες σε μονάδες καμoυφλάζ, για να αποκρύψουν όπλα, καμιόνια... Άλλοι ζωγράφοι είχαν μαζικά ενσωματωθεί σε αυτή τη μονάδα!