Η Μύρτιδα σε συλλεκτικά γραμματόσημα

Η Μύρτιδα σε συλλεκτικά γραμματόσημα

Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν τη Μύρτιδα ως «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας», με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που συγκλήθηκε στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2010. Τώρα, η φιγούρα της Αρχαίας Ελλάδας και το διαχρονικό μήνυμά της μπορούν να ανήκουν σε όλους μας, καθώς κυκλοφορεί στα ταχυδρομικά καταστήματα ως συλλεκτικό γραμματόσημο.

Τα γραμματόσημα με τη μορφή της Μύρτιδος θα διατίθενται στα ταχυδρομικά καταστήματα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2019, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Το κορίτσι του 5ου αι. π.Χ., θύμα του λοιμού των Αθηνών, της οποίας το πρόσωπο αναπλάστηκε στο επιστημονικό πρόγραμμα «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα συλλεκτικό γραμματόσημο που στέλνει από την αρχαία Αθήνα ένα πολυμεταφρασμένο μήνυμα προς τους αρχηγούς των 150 κρατών μελών του ΟΗΕ.

Το μήνυμά της είναι να σταματήσει ο θάνατος παιδιών από απολύτως προβλέψιμες και θεραπεύσιμες ασθένειες. «Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν».

Με αυτή τη σειρά γραμματοσήμων τα ΕΛΤΑ εγκαινιάζουν το Εκδοτικό Πρόγραμμα Γραμματοσήμων του 2018. Η έκδοση αποτελείται από ένα φεγιέ διαστάσεων 70×90 mm που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο 35×45 mm, σε σχεδίαση-προσαρμογή Ανθούλα Λύγκα.

Πηγή: www.naftemporiki.gr