Μαρκ Ρόθκο: Τα έργα του μοσχοπουλήθηκαν όσο κανενός άλλου στον κόσμο

Ανένταχτος, ρηξικέλευθος, αρνήθηκε την κατηγοριοποίησή του από τους ειδικούς και άφησε εποχή.

Μαρκ Ρόθκο: Τα έργα του μοσχοπουλήθηκαν όσο κανενός άλλου στον κόσμο

Ο Λετονός ζωγράφος Μάρκους Ρόθκοβιτς δεν ήταν τυχαίος. Ανακάλυψε το προσωπικό του ιδίωμα στην τέχνη και κατάφερε να το κάνει οικουμενικό.

Γεννήθηκε το 1903 στη Λετονία και στα 66 χρόνια της ζωής του είχε να επιδείξει στιβαρές σπουδές στην Αμερική και στην Αγγλία αλλά και μια σειρά έργων που αποτυπώνουν το όραμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ακολούθησε ένα πολύ προσωπικό ιδίωμα με ελιτίστικο προσανατολισμό κατάφερε να είναι ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της εποχής του, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί.

Το 2003 "Homage to Matisse" (1954) πωλήθηκε προς 2.5 εκατομμύρια δολάρια σπάζοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα που πωλήθηκε σε πλειστηριασμό. Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε το 2007 με τον πίνακα "White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose)" (1950), επίσης του Ρόθκο, με τιμή 72.8 δολάρια.

Ο Μαρκ Ρόθκο καθόρισε μόνος του τη διάρκεια της ζωής του, αφού αποφάσισε να αυτοκτονήσει το 1970 πριν κλείσει τα 67 του χρόνια.

Ο Ρόθκο βρέθηκε νεκρός σε μια λίμνη αίματος στο πάτωμα της κουζίνας του διαμερίσματός του στη Νέα Υόρκη. Στο σώμα του ανιχνεύθηκε μεγάλη ποσότητα αντικαταθλιπτικών και είχε κόψει το δεξί του χέρι με ξυράφι. Αυτοκτόνησε δύο μήνες μετά το χωρισμό του με τη δεύτερη σύζυγό του. Ο Ρόθκο ήταν καταθλιπτικός, ωστόσο η οικογένειά του θεώρησε ότι η απουσία αποχαιρετιστήριας επιστολής δεν ήταν του χαρακτήρα του.

Ο Ρόθκο αρνιόταν πάντα να εξηγήσει το έργο του, αρνήθηκε να εξηγήσει και τον θάνατό του.

Mark Rothko, 1954 Homage to Matisse | Mark rothko, Rothko, Rothko paintings
Hommage to Matisse