«Απαγορευμένος Τύπος και Λογοτεχνικές Εκδόσεις στην Κατοχή» (pics)

Κι όμως έχει αρκετά πράγματα να δει ο επισκέπτης το φετινό φθινόπωρο στη Χίο...

«Απαγορευμένος Τύπος και Λογοτεχνικές Εκδόσεις στην Κατοχή» (pics)

Όπως για παράδειγμα την Έκθεση με θέμα «Απαγορευμένος Αντιστασιακός Τύπος και Λογοτεχνικές Εκδόσεις στην Κατοχή», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δίπλα στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καράλης».

Η Έκθεση που διοργανώνεται από το «Φεστιβάλ ΙΩΝΙΑ» είναι ανοιχτή για το κοινό, για Σχολεία και κάθε μελετητή από την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, καθημερινά 9.00 με 3.00. Το υλικό της Έκθεσης (320 Εφημερίδες της περιόδου 1940-1944 και 340 λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν την ίδια αυτή εποχή, ανήκει στον Γιώργο Δολιανίτη, η Βιβλιοθήκη του οποίου αριθμεί περί τους 70.000 Τόμους σπανίων και μοναδικών βιβλίων.

«Ο ελληνικός Τύπος του 1941-'44, που γράφτηκε, τυπώθηκε και διανεμήθηκε με της καρδιάς το πύρωμα και της ψυχής το αίμα, αποτελεί αναμφίβολα την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού αντιστασιακού Τύπου» έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ο κ. Δολιανίτης. Και πράγματι, ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Αντιστασιακός Τύπος φτάνει μόνο το 20% του Ελληνικού Αντιστασιακού Τύπου σε μέγεθος και δράση.

Η Έκθεση είναι μια από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "ΙΩΝΙΑ", το οποίο περιγράφεται από τους διοργανωτές ως «σταλίκι πολιτισμού στα ανατολικά κράσπεδα της Ευρώπης» και έχει σκοπό να γίνει θεσμός στη Χίο.

Κάθε χρόνο θα αφιερώνεται σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης. Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ ήταν ο σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής.

Η αυλαία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΙΩΝΙΑ" Καλοκαίρι 2018 άνοιξε στις 7 Ιουλίου με τη θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και θα πέσει στις 21 Οκτωβρίου με την Απονομή Βραβείων 1ου Κύκλου Πανελλήνιων Διαγωνισμών «ΙΩΝΙΑ».