2ο Φεστιβάλ βιβλίου Χανίων- Στην επίσημη έναρξη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ένα μεγάλο βήμα πολιτισμού στην πανέμορφη πόλη της Κρήτης

2ο Φεστιβάλ βιβλίου Χανίων- Στην επίσημη έναρξη  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεματικών συζητήσεων, παρουσιάσεων, σεμιναρίων, αλλά και συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια γύρω από το κεντρικό του θέμα, «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο», o Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάζουν το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων που θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 20 έως και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.
Η επίσημη Τελετή Εγκαινίων του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, όπως
γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Χανίων, θα
πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.
Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα κηρύξει η A.E., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Τη Συνέντευξη παραχώρησαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο
Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ,
Μανώλης Πιμπλής, ενώ το παρών έδωσαν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων,
Γιάννης Γιαννάκακης και ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτισμού του Περιφερειάρχη
Κρήτης, Δημήτρης Μιχελογιάννης.
Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων ΕΔΩ:
https://www.chaniabookfestival.gr/programma/
Ενδεικτικά, το φετινό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Παρουσιάσεις βιβλίων
Την Τρίτη 20 Ιουνίου ο διευθυντής της εφ. «Η Καθημερινή» και συγγραφέας Αλέξης
Παπαχελάς συζητά για το πρόσφατο βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» (εκδ. Μεταίχμιο) με τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη και προλογίζει η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου, αλλά και θα παρουσιαστεί η νέα ποιητική συλλογή του Λεωνίδα Κακάρογλου «Η πρωτεύουσα των δακρύων» (εκδ. Εστία)﮲ την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα παρουσιαστούν και τα νέα βιβλία της Ιωάννας Καρυστιάνη («Ψιλά γράμματα», εκδ. Καστανιώτη), του Σταύρου Ζουμπουλάκη («Ηθική της αγάπης και πολιτική πράξη», εκδ. Πόλις), του Πολυχρόνη Κουτσάκη («Η Οδύσσεια που μας κρύβουν», εκδ. Πατάκη), του Θεόδωρου Τερζόπουλου («Στον Λαβύρινθο: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Heiner Müller», εκδ. Κείμενα), καθώς και τρία μυθιστορήματα του Γιάννη Φίλη («Το αρχιπέλαγος», «Ημέρες στο Οριέντε», «Πολεμούσαμε σκιές», εκδ. Έναστρον)﮲ την Πέμπτη 22 Ιουνίου,η
πρόσφατη έκδοση «Χανιά, όμορφη πόλη. Σελιδοδείκτες μνήμης και λογοτεχνίας» (Επιλογή κειμένων: Νίκη Τρουλλινού, Φωτογραφίες: Ένη Κούκουλα, εκδ. «Πυξίδα της Πόλης») και τα έργα του Γιάννη Πάσχου («Το χρονικό ενός δυσλεκτικού», εκδ. Περισπωμένη - Βραβείο Αναγνώστη 2023), της Αντωνίας Ζεβόλη-Νταουντάκη («Φαμίγια», εκδ. Εύμαρος) και του Νίκου Βατόπουλου («Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα: 1934-1944», εκδ. Μεταίχμιο), ενώ ο ποιητής Γιάννης Δούκας και ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος θα συζητήσουν για τα όσα συγκροτούν το έργο και τη δημιουργική τους ταυτότητα﮲ την Παρασκευή 23 Ιουνίου, θα
παρουσιαστεί το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη «Η δίκη Σουάρεφ» (εκδ. Πατάκη), της
Αγγέλας Καστρινάκη («Μίλα, Πηνελόπη!», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και της
Αλεξάνδρας Κανδάνου «Επιβίωση και Ιερότητα» (εκδ. Παπαζήση)﮲ και το Σάββατο 24
Ιουνίου το μυθιστόρημα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη «Θάνατος επί σκηνής» (εκδ.
Μίνωας), η ποιητική συλλογή «Λιποτάκτες» (εκδ. Μετρονόμος) του Γιάννη Θεοδωράκη
(1932-1996), το πρόσφατο βιβλίο της Λένας Διβάνη «Εργαζόμενο αγόρι» (εκδ. Πατάκη), η νουβέλα του Χρήστου Οικονόμου «Πες της», (εκδ. Πόλις) και τα μυθιστορήματα της Έρσης Σωτηροπούλου «Τι μένει από τη νύχτα» (εκδ. Πατάκη) και του Δημήτρη Γ. Στεφανάκη «Μινώταυρος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Θεματικός άξονας: Ένας κόσμος σε αναζήτηση

Μια περιδιάβαση σε σύγχρονα, κομβικά για τις κοινωνίες μας, φαινόμενα και αιτήματα γύρω από την ταυτότητα φύλου, την πραγματική ισότητα των φύλων και τις ανισότητες με βάση την καταγωγή ή το φύλο, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς συγγραφικού
ενδιαφέροντος. Την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στην Πύλη Sabbionara, οι συγγραφείς Χρήστος Μαχαιρίδης και Ιωσήφ Αλυγιζάκης και η φιλόλογος-συγγραφέας Ρούλα Βουράκη
συνομιλούν για «Το ζήτημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο». Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η Βρετανή
συγγραφέας Μπέθαν Ρόμπερτς συζητά για το μυθιστόρημά της «O αστυνομικός μου» (εκδ. Έναστρον) με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη, και στο Μεγάλο Αρσενάλι, η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου για το τελευταίο μυθιστόρημά της «Η μεταμόρφωσή της» (εκδ. Καστανιώτη) με τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Κοσμά.
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η Γαλλοελβετή δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος Μόνα Σολέ συζητά με τη συγγραφέα Λένα Διβάνη για το πρόσφατο βιβλίο της «Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά. Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» (εκδ. Στερέωμα), που απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δοκιμίου για το 2022﮲ και στις 21:00-22:00, στην Πύλη Sabbionara, η Αντιγόνη Βλαβιανού, αναπλ. καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συζητά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δουλγερίδη για το ποιητικό βιβλίο του γαλλόφωνου Έλληνα ποιητή Δημήτρη Τ. Άναλι (1938-2012), «Τα διάκενα του χρόνου & Πρελούδιο στο νέο κοσμικό ψύχος» (μετάφραση: Αντιγόνη Βλαβιανού - Σπύρος Μοσκόβου, επίμετρο: Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Ιωλκός).
Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η Αργεντινή «βασίλισσα του μικροδιηγήματος» Άνα Μαρία Σούα συζητά για την ανθολογία διηγημάτων της («Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες», εκδ. Βακχικόν) με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων και μεταφραστή Βασίλη Κιμούλη, ενώ στις 22:00-23:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι ο Νίκος Δαββέτας συνομιλεί για το βιβλίο του «Άντρες χωρίς Άντρες» (εκδ. Πατάκη) με τον συγγραφέα Γιάννη Μπασκόζο.
Και το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 22:00-23:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, οι συγγραφείς Χάρης Καλαϊτζίδης («Πολεμική μηχανή», εκδ. Εστία), Μιχάλης Μαλανδράκης («Patriot», εκδ. Πόλις) και Αντώνης Μυλωνάκης («Ιππόκαμπος», εκδ. Καστανιώτη) συζητούν για τα βιβλία τους και τα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά της δικής τους γενιάς.
Στο πλαίσιο του ίδιου θεματικού άξονα θα διοργανωθούν και δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στον Δημοτικό Κήπο Χανίων με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών: την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις20:15, η παράσταση «Το κορίτσι που έγινε άντρας», διάρκειας σαράντα πέντε λεπτών, για ενήλικο κοινό, με αφήγηση (Βάνια Σταμπολάκη) και συνοδεία μουσικής (Γιάννης Σίνης, λαούτο, τραγούδι)﮲ και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 20:00, οι παραμυθούδες Δήμητρα
Βαλαβάνη, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Στέλλα Ροζάκη και Δέσποινα Τζιάκη θα αφηγηθούν ιστορίες για ενήλικο κοινό και παιδιά άνω των 5 ετών, που έχουν να κάνουν με το φύλο, τηνταυτότητα και τον εσωτερικό εαυτό, με συνοδεία μουσικής (Ανδρέας Κουσκουμβεκάκης, κιθάρα).

Θεματικός άξονας: Τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών
Την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 18:00-19:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, οι συγγραφείς Μιχάλης Αλμπάτης, Ρέα Γαλανάκη και Νίκη Τρουλλινού μιλούν και συζητούν για την επίδραση της γενέτειρας Κρήτης στη συγκρότηση της προσωπικότητάς τους σε σχέση με το φύλο τους και το έργο τους, αλλά και για την πρόσληψη της κρητικής ταυτότητας μέσω της λογοτεχνίας, καζαντζακικής ή άλλης («Η πολιτισμική και λογοτεχνική κρητική ταυτότητα). Συντονισμός: Βαρβάρα Περράκη, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων.
Την ίδια μέρα, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο διακεκριμένος
Βρετανός ιστορικός, διπλωμάτης και περιηγητής Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ θα μιλήσει με θέμα την επιρροή της Κρήτης στη ζωή και το έργο του («Η Κρήτη στη ζωή μου). Προλογίζει ο δικηγόρος και ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης, Δημήτρης Μιχελογιάννης, ενώ, με τον Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ συζητά μετά το πέρας της ομιλίας η συγγραφέας και ιστορικός Λένα Διβάνη.
Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 19:00-20:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο ιστορικός Γιάννης Σκαλιδάκης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κώνστα, για το βιβλίο του «Η Κρήτη στα χρόνια της Κατοχής (1941-1945). Πολιτικές μεταβολές στο “φρούριο Κρήτη”» (εκδ. Ασίνη) όπου για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης της κατοχικής περιόδου στην Κρήτη. Και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στην Πύλη Sabbionara, ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή για το έργο του «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη. Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» (εκδ. Καρμάνωρ), καρπό σαραντάχρονης φωτογράφισης και εθνολογικής μελέτης τελετουργικών πρακτικών και εθίμων που αποτέλεσαν δομικά στοιχεία της κρητικής πολιτιστικής ταυτότητας, από τελετουργικούς καθαρμούς μέχρι το «αρμύρισμα» αιγοπροβάτων την ημέρα της Ανάληψης.
Θεματικός άξονας: Εντοπιότητα και παγκοσμιότητα
- Η καβαφική ποίηση σήμερα, οι πολλαπλές αναγνώσεις και ταυτότητές της, με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή.
- Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο ρόλος του έργου του στην εικόνα της ελληνικής και της κρητικής ταυτότητας στο εξωτερικό, με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και την εκδοτική του επικαιρότητα.
Την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 19:00-20:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης, με αφορμή την εικαστική έκθεση του Δημήτρη Αστερίου στο Γιαλί Τζαμί («Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα»), εμπνευσμένη από την προσωπικότητα και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, διαβάζει ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή
(Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης).
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 19:00-20:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο συγγραφέας Χρήστος Τσαντής συνομιλεί με το κοινό («Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο ρόλος του έργου του στην εικόνα της ελληνικής και της κρητικής ταυτότητας στο εξωτερικό») με αφορμή τα βιβλία του «Νίκος Καζαντζάκης. Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο» και «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης» (εκδ. Ραδάμανθυς).
Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 20:00-21:00 στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκδότης των εκδ. Διόπτρα, η Κατερίνα Ζωγραφιστού, δρ τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Paul Valéry-Montpellier III, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ο Γιάννης Δημητρακάκης, επίκ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης συζητούν με θέμα «140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη: Η διαδρομή της σκέψης του μέχρι το σήμερα - ο μεγάλος Κρητικός επίκαιρος όσο ποτέ».
Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 19:00-20:00 στην Πύλη Sabbionara, η Κατερίνα Κωστίου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Κατσουλάρη για την πρόσφατη μελέτη της («...Ως όνομα ψιλόν. Η συγκρότηση και η λειτουργία του προσωπείου στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη», εκδ. Νεφέλη - Βραβείο Αναγνώστη 2023) σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία των προσωπείων στα αναγνωρισμένα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.
Στο πλαίσιο του ίδιου θεματικού άξονα, θα παρουσιαστεί από την Τρίτη 20 έως και την Κυριακή 25 Ιουνίου (10:00-14:00 & 17:00-20:00), στο Γιαλί Τζαμί, και η εικαστική έκθεση «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα» του εικαστικού ζωγράφου Δημήτρη Αστερίου, όπου ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο ποιητής, ο φιλόσοφος, ο ιστορικός, ο ηδονικός, μας συστήνεται ξανά μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη των Χανίων.
Αλλά και θα δοθούν δύο μουσικές συναυλίες: την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 22:00-23:30, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, όπου η κρητικής καταγωγής μουσικός, πιανίστρια και συνθέτρια ηλεκτρονικής και έντεχνης μουσικής Λένα Πλάτωνος παρουσιάζει, με ερμηνευτή τον Γιάννη Παλαμίδα και τον Στέργιο Τσιρλιάγκο στη συνενορχήστρωση, τα πλήκτρα και το programming, το έργο «Καβάφης, 13 τραγούδια», αλλά και επιλεγμένα κομμάτια από τις κορυφαίες στιγμές της («Μάσκες ηλίου», το «Σαμποτάζ», τα «Ημερολόγια», «Γκάλοπ»)﮲ και το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 21:00, στο Φρούριο Φιρκά, όπου το μουσικό σύνολο Vamos μας προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στην εποχή που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης, με τίτλο
«Μουσικά Στίγματα» (παραγωγή: Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη). Ερμηνεύουν: Τάσος
Αποστόλου (βαθύφωνος), Άννα Κώτη (μεσόφωνος). Ενορχήστρωση-Διεύθυνση Ορχήστρας:
Θανάσης Παπαθανασίου.

Θεματικός άξονας: Άνθρωπος και μηχανή

Άνθρωπος και μηχανή: Θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη ταυτότητα;
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 20:00-21:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης μιλάει με αφορμή το νέο του βιβλίο «Τεχνητή νοημοσύνη για όλους» (εκδ. Ψυχογιός), έναν συνοπτικό οδηγό για τη δυναμική των τεχνολογικών εξελίξεων και τα κύρια ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας.
Και το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 22:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Πέτρος Α. Μ. Τζελεπίδης, πρώην καθηγητής στο Kingston University του Λονδίνου με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, διδάσκων σήμερα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εγκέφαλος και νους»
(Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης), συγγραφέας των βιβλίων «Νοήμονα Συστήματα» (εκδ. Σταμούλη) και «Psychology and A.I. unified: Major consequences» (υπό έκδοση στα αγγλικά), αναπτύσσει το θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: τι είναι, πού πάει, τι κάνουμε» και συζητά με το κοινό.

Θεματικός άξονας: Το τραύμα της ανταλλαγής:
100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης
Το τραύμα της ανταλλαγής: 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία
αποφασίστηκε ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας με βάση το θρήσκευμα,
επανακαθορίζοντας ταυτότητες, εθνικές και ατομικές.
Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 21:00-22:00, στην Πύλη Sabbionara η συγγραφέας Ελένη Ψαραδάκη παρουσιάζει το πρόσφατο βιβλίο της, «Μνήμες πατρίδων. Όψεις ταυτότητας στους Tουρκοκρητικούς του Bodrum» (εκδ. Ραδάμανθυς)﮲την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 22:00- 23:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, συνομιλούν οι Χρήστος Μαχαιρίδης, ιστορικός ερευνητής συγγραφέας και ο Γιώργος Λιμαντζάκης, τουρκολόγος-ιστορικός («Από την εκούσια στην υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. 1914-1923», εκδ. Έρεισμα)﮲ και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 21:00-22:00, στην Πύλη Sabbionara, ο συγγραφέας Γιάννης Σιώτος συνομιλεί για το πρόσφατο βιβλίο του «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά» (εκδ. Καστανιώτη) με τον συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη.

Θεματικός άξονας: Η αρχαία Ελλάδα στο σύγχρονο μυθιστόρημα
Η αρχαία Ελλάδα επανέρχεται στο σύγχρονο μυθιστόρημα: Μια νέα λογοτεχνική ανάγνωση του παρελθόντος, σε αναζήτηση σημερινών ταυτοτήτων.
Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 19:00-22:00, στην Πύλη Sabbionara, οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος και Νίκος Α. Μάντης συζητούν για τα βιβλία τους «Ανδρωμάχη» (εκδ. Μεταίχμιο) και «Κιθαιρώνας» (εκδ. Καστανιώτη) αντίστοιχα. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος﮲ ενώ προηγουμένως στον ίδιο χώρο, στις 18:45-19:00, η ηθοποιός Ιώ Ασηθιανάκη θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία των δύο συγγραφέων (Συνδιοργάνωση: Δημοτικό
Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης).

Και άλλοι σημαντικοί ξένοι συγγραφείς δίνουν φέτος το παρών στα Χανιά
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 21:00-22:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η ελληνικής καταγωγής συγγραφέας Ρούμενα Μπουζάροφσκα (Rumena Bužarovska) που γεννήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου στην πρώτη παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων της («Δεν πάω πουθενά»), που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg﮲ ενώ προηγουμένως, στις 20:45-21:00, στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου, η ηθοποιός Στελλίνα Ιωαννίδου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της Ρούμενα Μπουζάροφσκα «Ο άντρας μου» (Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης).
Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 19:00-20:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η Βόσνια μυθιστοριογράφος και μεταφράστρια Λάνα Μπάστασιτς συζητά για το πρόσφατο βιβλίο της «Πιάσε το λαγό» (εκδ. Gutenberg) με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Κατσουλάρη﮲ την ίδια ώρα, 19:00-20:00, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος», ο ομότιμος καθηγητής του King’s College London και πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Ρόντρικ Μπίτον, συζητά για το πρόσφατο βιβλίο του «Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία» (εκδ. Πατάκη) με τον ομότιμο καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξη Πολίτη﮲ ενώ στις 22:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κολομβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Γκαμπόα συνομιλεί για το νέο του μυθιστόρημα «Η νύχτα θα είναι μεγάλη» (εκδ. Διόπτρα) με την ιστορικό Λένα Ματσιώρη και τον μεταφραστή Κώστα Αθανασίου.
Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 19:00-20:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Αργεντινός «φωτογράφος των συγγραφέων» Ντανιέλ Μορντζίνσκι συζητά για το πρόσφατο βιβλίο του «Το χειρόγραφο του Καθρέφτη» (εκδ. Opera) με θέμα τον επιστήθιο φίλο του συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα, που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό το 2020, με τον Λεωνίδα Οικονομάκη, διδάσκοντα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης﮲ νωρίτερα, στις 18:45-19:00, στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου, η ηθοποιός Μαρίνα Πανηγυράκη θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του Λούις Σεπούλδεβα (Συνδιοργάνωση: Δημοτικό
Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης).
Και την ίδια μέρα, στις 20:00-21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κουβανός
πεζογράφος και δοκιμιογράφος Λεονάρδο Παδούρα συζητά για το πρόσφατο βιβλίο του «Έντιμοι άνθρωποι» (εκδ. Καστανιώτη) με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη και τον μεταφραστή του Κώστα Αθανασίου. Ενώ προηγουμένως, στις 19:45-20:00, στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου, η ηθοποιός Κατερίνα Μαντίλ θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του Λεονάρδο Παδούρα (Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης).
Τέλος, στις 21:00-22:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο συγγραφέας Σέρχιο Ραμίρες από τη Νικαράγουα συζητά για το πρόσφατο βιβλίο του «Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει» (εκδ. Ίκαρος) με τη συγγραφέα και διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Pilar Tena.
Θεατρικά αναλόγια, ειδικές εκδηλώσεις, σεμινάρια ενηλίκων, προβολές, εικαστικές εκθέσεις,
Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 20:45-21:00, στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου, η ηθοποιός Ιώ Ασηθιανάκη διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Ψιλά γράμματα» της Ιωάννας Καρυστιάνη, το οποίο παρουσιάζεται την ίδια μέρα (Συνδιοργάνωση: Δημοτικό
Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης).
Την ίδια μέρα, Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 17:00-19:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο Σταύρος Γρόσδος, δρ Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση, επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (ΦΚΧ), η Κατερίνα Αναγνωστάκη, εκπαιδευτικός, μέλος της ομάδας επιμορφωτών του ΦΚΧ και ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής ΦΚΧ, υπεύθυνος Εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρουσιάζουν το εργαστήριο «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος» (Συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων).
Άλλο ένα πρωτότυπο βιωματικό εργαστήριο διάδρασης με θέμα «Οπτικές ταυτότητες στον πολιτισμό», παρουσιάζει και το Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων (Σχεδιασμόςεμψύχωση: Μαρία Δρακάκη, επιμελήτρια Μουσείου Σχολικής Ζωής, παιδαγωγός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων) την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 12:00-14:00 (για ενήλικες) και στις 17:00-19:00 (για οικογένειες), στο Μεγάλο Αρσενάλι. Τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν ειδικά για το φεστιβάλ και απευθύνονται σε ενήλικες (καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, πολίτες) και σε οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη: https://school-life.gr/.
Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 11:00-12:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, οι Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας, Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας, καθηγήτρια δημιουργικής γραφής και κριτικογράφος, ο συγγραφέας Γιάννης Μπασκόζος και η Βασιλική Βασιλούδη, επίκ. καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης συζητούν με θέμα «Το μέλλον της ανάγνωσης: τα παιδιά», ενώ αμέσως μετά, στις 12:00-13:00, στον ίδιο χώρο, οι Ελένη Σβορώνου και Μαρίζα Ντεκάστρο θα παρουσιάσουν και ένα Εργαστήριο ενηλίκων με θέμα «Το βιβλίο στη σχολική τάξη». Επιπλέον, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, θα προβληθεί παρουσία του δημιουργού η Ελληνο-Ιαπωνική Σινε-Οπερέτα
«Περσεφόνη/Persephone» (διάρκεια: 88΄), σε σκηνοθεσία του Κώστα Αθουσάκη
(Συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων).
Ακόμη, από την Τρίτη 20 έως και την Κυριακή 25 Ιουνίου, ο Χώρος Τέχνης Χανίων
παρουσιάζει στο Φουαγιέ του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης, την πολυμορφική, διαδραστική εγκατάσταση του Γιάννη Μαρκαντωνάκη «Κεραία πρώτη» (επιμέλεια: Δημήτρης Αγγελάτος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας Λογοτεχνίας), με τη φιλική συμμετοχή δεκάξι εικαστικών δημιουργών, πάνω σε 8+8 πορτρέτα Ιταλών και Ευρωπαίων συγγραφέων από τους ογδόντα που παρουσίασε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης με τη Μικέλα Χαρτουλάρη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1, «Κεραίες της εποχής μας»: Α. Ταμπούκι-Πίζα, Ουμπέρτο Έκο-Μπολώνια, Μάσιμο Καρλότο-Πάντοβα, Ντόνα Λεόν-Βενετία, Νικολό Αμανίτι-Ρώμη, Ντάριο Φο-Μιλάνο, Κλαούντιο Μάγκρις-Τεργέστη, Αντρέα Καμιλιέρι-Ακράγαντας, Μωρίς
Αττιά-Αλγέρι, Πιερ Ασουλίν-Παρίσι, Χερτα Μίλερ-Βερολίνο, Πετερ Εστερχάζι-Βουδαπέστη, Αντρέι Κουρκόφ-Κίεβο, Ορχάν Παμούκ-Κωνσταντινούπολη, Ζοζέ Σαραμάγκου-Λισαβόνα, Ε. Βίλα Μάτας-Βαρκελώνη.
=============
Ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζουν το 2ο Φεστιβάλ ΒιβλίουΧανίων, από την Τρίτη 20 έως και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στην Πύλη Sabbionara, στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος», στον Δημοτικό Κήπο Χανίων και στο Φρούριο Φιρκά, με τη
σύμπραξη πολιτιστικών οργανισμών και φορέων (Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ-Λογοτεχνία εν Αθήναις, Ινστιτούτο Θερβάντες, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Chaniartoon-International Comic & Animation Festival, Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, Μουσείο Σχολικής Ζωής, Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων), καθώς και βιβλιοπωλείων της πόλης (Koukoubook, Librairie, Μυθολογία, ΤοΤρενάκι, Comixadiko).
Στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές -συγγραφείς από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Κούβα, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές-, σε περισσότερες από 60 θεματικέςσυζητήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, ειδικές εκδηλώσεις, συναυλίες, προβολές και θεατρικά
αναλόγια γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, από τις εκδόσεις Gutenberg, Opera, Ασίνη, Βακχικόν, Διόπτρα, Έναστρον, Έρεισμα, Εστία, Εύμαρος, Ίκαρος, Ιωλκός, Καρμάνωρ, Καστανιώτης, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Νεφέλη, Νήσος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Παπαζήσης, Πατάκης, Περισπωμένη, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της
Πόλης, Ραδάμανθυς, Σταμούλη, Στερέωμα, Χανιώτικα Νέα, Ψυχογιός κ.ά.
Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων:
www.chaniabookfestival.gr
Το Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ ή αντιγράφοντας τη
διεύθυνση: https://www.chaniabookfestival.gr/press_releases/
και στους επίσημους λογαριασμούς του Φεστιβάλ στα Social Media:
Facebook: https://www.facebook.com/chaniabookfestival/
Instagram: https://www.instagram.com/chaniabookfestival/
Tik-Tok: https://www.tiktok.com/@chaniabookfestival
Twitter: https://twitter.com/ChaniaBookFest
YouTube: https://www.youtube.com/@chaniabookfestival
2
ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
20-24 Ιουνίου 2023
Είσοδος Ελεύθερη
Γραφείο Τύπου: Βασίλης Κιμούλης • Τ: 697-33.100.89 • Ε: press.chan



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110