Πέθανε ο Θανάσης Σπυρόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο τελευταίος μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος. Το έργο του.

Πέθανε ο Θανάσης Σπυρόπουλος

Έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου σε ηλικία 92 ετών ο τελευταίος μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης, Θανάσης Σπυρόπουλος που διετέλεσε 70 χρόνια στην υπηρεσία του θεάτρου σκιών. Εδώ και πολλά χρόνια σταθερός συνεργάτης του υπήρξε ο γιος του Κώστας Σπυρόπουλος μαζί με τον οποίο παρουσίαζαν ξεχωριστές παραστάσεις με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ήρωα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης στα δύο ιδιόκτητα θέατρα της οικογένειας, το Σπυροπούλειο στους Αγίους Αναργύρους και την Εθνική Λαϊκή Σκηνή Καραγκιόζη στο Γαλάτσι.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1931 και έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη κοντά στον καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκο στον τόπο καταγωγής του, το Κοπανάκι Μεσσηνίας. Ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών για 16 χρόνια. Επί δέκα χρόνια παρουσίαζε στην ΕΡΤ2 την εκπομπή Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη", ενώ είχε ανεβάσει παραστάσεις και στο εξωτερικό. Το 2014 ίδρυσε την Ακαδημία Θεάτρου Σκιών, με σκοπό να μεταδώσει στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον Καραγκιόζη, την τέχνη του και την ιστορία που αυτή κρύβει. Κυκλοφόρησε συνολικά έξι βιβλία για το θέατρο σκιών: "Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών” (Εκδόσεις Ερμής), "Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών” (Εκδόσεις Ερμής), "12+1: Τα παραμύθια της Θεσσαλίας” (εικονογράφηση - Εκδόσεις Καστανιώτη), "Ρεμπέτικες ιστορίες” (Εκδόσεις Συλλέκτης), "Ο Καραγκιόζης Προξενητής” (συλλεκτικό βιβλίο - Εκδόσεις Αντήνωρ), "Ιστορίες με τον Καραγκιόζη - Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών” (Εκδόσεις Τοπάλη).

Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Κουμεντάκη: «Από τα 15 του χρόνια μέχρι και λίγο πριν το τέλος, ο Θανάσης Σπυρόπουλος αγάπησε και υπηρέτησε το Θέατρο Σκιών, διατήρησε την παράδοση αυτού του ξεχωριστού θεατρικού είδους και το εμπλούτισε με δικούς του χαρακτήρες, έργα, φιγούρες και με τα θέατρα που δημιούργησε. Η προσφορά του στο λαϊκό θεατρικό δρώμενο, το οποίο αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπήρξε πολύτιμη, τόσο με την καλλιτεχνική του παρουσία πίσω από το πανί, με τις τηλεοπτικές του εκπομπές, με τις οποίες πλησίασε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς και με το έργο του επί 16 χρόνια, ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Τον αποχαιρετούμε με εκτίμηση στην προσφορά του σε ένα καλλιτεχνικό είδος, ιδιαίτερα σημαντικό για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, το οποίο επηρέασε πολλούς άλλους καλλιτέχνες και υπήρξε πάντοτε συνυφασμένο με τη χαρά και το γέλιο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».