Πέθανε η «μούσα» του Πικάσο

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η Φρανσουά Ζιλό, η «μούσα» του Πικάσο.

Πέθανε η «μούσα» του Πικάσο

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η Φρανσουά Ζιλό, η μούσα του Πάμπλο Πικάσο, επίσης ζωγράφος που η καριέρα της επισκιάστηκε από το ειδύλλιό της μαζί του. Η Ζιλό έζησε με τον Πικάσο για δέκα χρόνια και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.

Η μούσα του Πικάσο πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν και τον θάνατό της επιβεβαίωσε στους New York Times η κόρη της, Aurelia Engel, η οποία είπε ότι η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα αντιμετώπιζε καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.

Γεννημένη σε μια εύπορη παριζιάνικη οικογένεια, η Ζιλό ήταν ήδη αφοσιωμένη ζωγράφος όταν γνώρισε τον 40 χρόνια μεγαλύτερό της Πικάσο, σε ένα γαλλικό εστιατόριο όταν ήταν μόλις 21 ετών, μάλιστα 10 χρόνια μετά και αφού είχε υποστεί κάποιες ακόμα ερωμένες τον εγκατέλειψε με τα δύο της παιδιά, την Παλόμα και τον Κλοντ. Μιλώντας για τη σχέση τους είχε πει πως ο Πικάσο ήταν μια ηφαιστειακή δύναμη της φύσης. «Έτσι φέραμε στον κόσμο τα δυο παιδιά μας, την Παλόμα, που είναι φημισμένη σχεδιάστρια. Και τον Κλοντ, που είναι φτυστός ο πατέρας τους».

Ο Πικάσο την έλεγε «Η γυναίκα που λέει όχι», γιατί ήταν η μόνη που τολμούσε να του φέρει αντίρρηση. Στην αυτοβιογραφία της «Η ζωή με τον Πικάσο» η Ζιλό έγραφε «Από τότε που συνειδητοποίησα ότι αυτός ζούσε σε έναν κόσμο κλειστός στον εαυτό του και ότι, κατά συνέπεια, η μοναξιά του ήταν πλήρης, θέλησα να εξερευνήσω τη δική μου μοναξιά. Σύντομα κατάλαβα ότι ο πυρήνας του προβλήματος ήταν ότι με τον Πικάσο πρέπει πάντα να υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Δεν μπορούσα να είμαι ικανοποιημένη με το να είμαι νικητής και πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό κάποιος που είναι συναισθηματικά ώριμος. Κι ούτε υπήρχε κάτι να κερδίσεις με το να είσαι ηττημένος, γιατί με τον Πικάσο τη στιγμή που ήσουν ηττημένος έχανε κάθε ενδιαφέρον. Μιας και τον αγαπούσα, δεν είχα περιθώριο να ηττηθώ. Τι μπορεί να κάνει κανείς μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα;».