Πώς είναι σήμερα το περίφημο καφενείο του Βαν Γκογκ

Πώς ο υπερ-τουρισμός καταστρέφει κάθε έννοια αισθητικής μέσα στον Χρόνο.

Πώς είναι σήμερα το περίφημο καφενείο του Βαν Γκογκ

Ο Βαν Γκογκ απαθανάτισε τον εξώστη καφενείου στην Αρλ της Γαλλίας κι αυτή η δημιουργία του αποτελεί κομβική στιγμή τόσο στην εξέλιξη του έργου του όσο και στην εξέλιξη της τέχνης γενικά - αν δεχτούμε πως ο Ολλανδός ζωγράφος επηρέασε τη μοντέρνα τέχνη όσο και ο Σεζάν.

To 1888 o Βαν Γκογκ φιλοτεχνεί αυτό τον φιλόδοξο πίνακα. Είναι η χρονιά που εγκαταλείπει το Παρίσι, όπου έζησε δύο χρόνια με τον αδερφό του Τεό, επιτυχημένο έμπορο τέχνης. Τη διετία αυτή είχε έρθει σε επαφή με τους αστέρες της πρωτοπορίας, Καμίλ Πισαρό, Γκογκέν, Ντεγκά και Τουλούζ Λωτρέκ.

Ο Βαν Γκογκ υπήρξε μια καλλιτεχνική συνείδηση που αγαπούσε τον απλό άνθρωπο, συναισθανόταν τη φτώχεια και τις αντιξοότητες της ζωής του, ζώντας και ο ίδιος ασκητικά. Τα έργα του δεν απεικονίζουν τη λάμψη της αναδυόμενης αστικής τάξης αλλά τις σκιές της φτωχολογιάς και των ανθρώπων του μόχθου.

Ο Υπαίθριος χώρος καφενείου τη Νύχτα αποδίδει το κλίμα της απελπιστικής μοναξιάς ακόμα και σ' ένα θεωρητικά ευχάριστο περιβάλλον, που συμβολίζει η αμέριμνη πελατεία ενός καφενείου. Κλίμα το οποίο δεν εξωραΐζεται ούτε από την ζωηρή πολυχρωμία ούτε από την χαρακτηριστική κίνηση της πινελιάς του Βαν Γκογκ.

Η σημερινή όψη του καφενείου είναι εντελώς διαφορετική, αποδεικνύοντας πως η αισθητική δεν είναι απαραίτητα το δυνατό σημείο της εποχής μας, που εμφανίζεται ως η πρωτεύουσα του χρόνου.