«Εντύπωση, Ο ήλιος ανατέλλων» - Ο πίνακας που βάφτισε ένα κίνημα

Το 1872 ο Μονέ επισκέπτεται την πατρίδα του, τη Χάβρη

«Εντύπωση, Ο ήλιος ανατέλλων» - Ο πίνακας που βάφτισε ένα κίνημα

Η πρόθεσή του Κλοντ Μονέ να απεικονίσει στιγμές από το λιμάνι της πατρίδας του, γέννησε έξι έργα στο διάστημα 1872-1874.

Ο πίνακας «Εντύπωση, ο ήλιος ανατέλλων» ένα εντυπωσιακό pochade είναι ο διασημότερος αυτής της σειράς, για ένα λόγο περισσότερο, γιατί βάφτισε ένα ολόκληρο κίνημα που έμελλε να δρομολογήσει κατακλυσμιαίες εξελίξεις στην εικαστική πραγματικότητα του εικοστού αιώνα.

Η λέξη impession, θα γίνει impressionisme, o γνωστός μας ιμπρεσιονισμός, που μολονότι στην αρχή δεν είχε καμιά τύχη ανάμεσα στο κοινό και τους κριτικούς, βαθμιαία κέρδισε τους πάντες και αναδείχθηκε σε μείζον προδρομικό κίνημα της μοντέρνας τέχνης. Το 1874 ο πίνακας εκτέθηκε σε ομαδική έκθεση των Μονέ, Πισαρό, Ντεγκά, Ρενουάρ και Σίσλεϊ, την οποία είδαν 4000 περίπου φιλότεχνοι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι αρνητικά διακείμενοι τεχνοκριτικοί.

Το 1985 ο εμβληματικός πίνακας εκλάπη από το μουσείο Monet Marmottan στο Παρίσι. Δράστες της κλοπής ήταν ο Φιλίπ Ζαμίν και ο Γιουσέφ Χιμούν. Επιστράφηκε πέντε χρόνια αργότερα και το 1991 εκτέθηκε ξανά στη συλλογή του μουσείου.