Μια ζωή, γεμάτη σοφία

Σαν σήμερα (28/9), γεννιέται ο Κομφούκιος, ο μεγάλος φιλόσοφος που με τη διδασκαλία του επηρέασε τον τρόπο σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Μια ζωή, γεμάτη σοφία

«Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή.» Αν και αυτή η φράση, «ταιριάζει γάντι» στην Ελλάδα του 2018, έχει ειπωθεί χιλιάδες χρόνια πριν από έναν μεγάλο φιλόσοφο που με την διδασκαλία του επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο ζωής και σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων. Από έναν φιλόσοφο που ήταν για τον πολιτισμό της Ανατολής, ό,τι ήταν για τον πολιτισμό της Δύσης, ο Σωκράτης.

Ο λόγος για τον Κομφούκιο που σύμφωνα με την κινεζική παράδοση γεννήθηκε στις 28/9 το 551 π.Χ. Η σύλληψή του μάλιστα, έγινε εκτός γάμου, από μία μητέρα 15 χρόνων που γονιμοποίησε στη μήτρα της το σπέρμα ενός 70χρονου! Στα 73 του, ο πατέρας του Κομφούκιου που καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, πέθανε, αφήνοντας τον μετέπειτα μεγάλο δάσκαλο, ορφανό και φτωχό.

Σε όλη του την ζωή προσπάθησε να μετριάσει τον πόνο των απλών ανθρώπων και να πείσει τους κυβερνήτες ότι δεν πρέπει με την εξουσία να επιδιώκουν την προσωπική τους απόλαυση, αλλά την ευτυχία του λαού. Εργάστηκε ως βοσκός, χωρικός, κατώτερος δημόσιος υπάλληλος, έφτασε να γίνει ακόμα και υπουργός δικαιοσύνης, αλλά διαπιστώνοντας πως τα πράγματα με το φεουδαρχικό σύστημα δεν άλλαζαν, παραιτήθηκε και επέστρεψε σε αυτό που πάντα ήταν αφιερωμένος, στην διδασκαλία δηλαδή.

«Αυτός που μαθαίνει αλλά δεν σκέφτεται είναι χαμένος. Αυτός που σκέφτεται αλλά δεν μαθαίνει είναι σε μεγάλο κίνδυνο», ήταν ένα από τα αποφθέγματά του. Μετά τον θάνατό του, το 479π.Χ οι μαθητές του συνέχισαν να μεταδίδουν τις αρχές του Κομφουκιανισμού που ξεπερνούν τα όρια της θρησκείας και που πρεσβεύουν πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες όπως την καλοσύνη, την αλληλεγγύη, την ανδρεία.

Στο έργο του «Ανάλεκτα», μπορεί να βρει κανείς ανεκτίμητα αποστάγματα σοφίας, κάποια από αυτά που αποκαλούμε «μότο ζωής» και που τόσο συχνά χρησιμοποιούμε αγνοώντας τις περισσότερες φορές ποιος τα έχει πρωτοπεί, όπως για παράδειγμα το περίφημο «η δόξα δεν ανήκει σε εκείνον που δεν πέφτει ποτέ, αλλά σε εκείνον που πέφτει και ξανασηκώνεται».