Ομαδική έκθεση στο Κέντρο Χαρακτικής

Από τις 12 Μαΐου στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών έκθεση με χαρακτικά εικαστικά λευκώματα

Ομαδική έκθεση στο Κέντρο Χαρακτικής

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Λευκώματα καλλιτεχνών: Οπτικές αφηγήσεις από το Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών” με χαρακτικά εικαστικά λευκώματα που φιλοτέχνησαν εικαστικοί και χαράκτες που συνεργάστηκαν με το εργαστήριο. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 12 Μαΐου στο χώρο τέχνης ETCH INK, και διαρκεί μέχρι 17 Ιουνίου 2023.

Στοχεύοντας στην παρουσίαση του συνόλου των εικαστικών λευκωμάτων και των εκδόσεων που τυπώθηκαν από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών και συγκαταλέγονται στο πλούσιο αρχείο του, η έκθεση αυτή αναδεικνύει τη σημασία του καλλιτεχνικού λευκώματος και του βιβλίου ως εικαστικά είδη που συνομιλούν και βαδίζουν παράλληλα με τις εικαστικές αναζητήσεις των δημιουργών. Η εικαστική ανάγνωση, το βιβλίο και η έντυπη έκδοση αποτελούν την κεντρική θεματική της αφιερωματικής αυτής έκθεσης, μέσα από την οποία συστήνεται η χαρακτική, οι τεχνοτροπίες της και οι δημιουργικές συναρμογές που συνάπτει με αφηγηματικές τέχνες, όπως η ποίηση και η λογοτεχνία. Οι χειροποίητες εκδόσεις και τα συλλεκτικά βιβλία με έργα τέχνης από τη συλλογή του ΚΧΑ δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 1980-2008, και παρουσιάζουν μια λιγότερο γνωστή, μα εξίσου σημαντική πτυχή του έργου σπουδαίων δημιουργών της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.


Η σχέση της χαρακτικής με το κείμενο και το γραπτό λόγο εντοπίζεται ήδη από τις απαρχές της τυπογραφίας και την αναγκαιότητα για διάχυση της πληροφορίας. Η αποτύπωση και η αναπαραγωγή του λόγου σε πολλαπλά αντίγραφα θέτει τις βάσεις για επικοινωνία, διεύρυνση των δικτύων σχέσεων, εκδημοκρατισμό της γνώσης και εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που τα σημεία, τα σύμβολα και οι εικόνες πολλαπλασιάζονται, γεννιέται ταυτόχρονα και μια νέα οπτική κουλτούρα που μεταβάλλει τον τρόπο του βλέπειν αλλά και την πρόσληψη της γνώσης. Ως εκ τούτου, πέρα από τη λειτουργικότητα της χαρακτικής, ο πυρήνας της ταυτότητάς της ενέχει έντονες κοινωνικές διαστάσεις, εξωστρέφεια και παιδευτικές προεκτάσεις.


Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των εικαστικών λευκωμάτων και εκδόσεων που φιλοτεχνήθηκαν από εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες που συνεργάστηκαν με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών για την έκδοσή τους. Τα λευκώματα καλλιτεχνών που συγκεντρώνονται και εκτίθενται, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Αφενός εκείνα που παρήχθησαν, χαράχτηκαν και τυπώθηκαν από το ΚΧΑ, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου την έκδοσή τους και τη μέριμνα σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Αφετέρου ορισμένα άλλα, υπό τη μορφή μεμονωμένων χαρακτικών ή σειράς χαρακτικών έργων, που τυπώθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, συνοδεύοντας εικονογραφικά τα λογοτεχνικά έργα και τις ποιητικές συλλογές σπουδαίων συγγραφέων και ποιητών, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους.


H μελέτη του Ιστορικού Αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, εκτός από το θεματικό εύρος, την εικαστική διαδρομή και τις τεχνοτροπίες των καλλιτεχνών μέσα στην πορεία της εξέλιξής τους, αποκαλύπτει παράλληλα τα δίκτυα συνεργασιών που συνάπτονται γύρω από τη δημιουργία των χαρακτικών εκδόσεων. Το εικαστικό λεύκωμα και η εικονογράφηση δίνουν το έναυσμα για γόνιμες ανταλλαγές και αλληλεπίδραση. Ανατρέχοντας στα στάδια της σύνθεσης και της παραγωγής ενός λευκώματος τέχνης, μπορεί ακολούθως κανείς να ιχνηλατήσει τις δημιουργικές γέφυρες μεταξύ εικαστικών δημιουργών, ποιητών και εκδοτών. Η διερεύνηση των συνθηκών εκείνων που πυροδότησαν ευτυχείς συνέργειες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πειραματισμούς, και που τελικά δημιούργησαν δίκτυα φροντίδας μεταξύ καλλιτεχνών, υπογραμμίζει τον κοινωνικό, συλλογικό και συνεργατικό χαρακτήρα που ενέχει η διαδικασία παραγωγής τους. Στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός ετερογενούς και ποικιλόμορφου σώματος εικαστικών λευκωμάτων, η έκθεση αυτή γεφυρώνει το οπτικό αποτύπωμα στο χαρτί με το νοηματικό αποτύπωμα της γλώσσας, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές δυνατότητες που απορρέουν από τη δημιουργική σύμπνοια των τεχνών της εικόνας και του λόγου.

Συμμετέχουν: Ρένα Ανούση, Μιχάλης Αρφαράς, Γιωργής Βαρλάμος, Παναγιώτης Γράββαλος, Ίρις Δρακούλη, Μαρία Ζιάκα, Όπυ Ζούνη, Θόδωρος, Λίζη Καλλιγά, Σαράντης Καραβούζης, Χρίστος Καράς, Υβόννη Λινάρδου, Γιώργος Μήλιος, Ιωάννα Μισίου, Χρόνης Μπότσογλου, Τόνια Νικολαΐδου, Αγγελική Ντάγκαρη, Pino Pandolfini, Δημήτρης Πατερέλης, Χρήστος Σαρακατσιάνος, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Δήμητρα Σιατερλή, Γιάννης Σπυρόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Βίκυ Τσαλαματά, Αλέκος Φασιανός, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας.

Σε συνομιλία με τους ποιητές και ποιήτριες:
Γιώργο Βέλτσο, Giorgio Celli, Χρήστο Μπράβο, Τίτο Πατρίκιο, Μιχάλη Σαντορινιό, Σαπφώ, Μίλτο Σαχτούρη, Γιώργος Σεφέρη, Βruno Pompili, Maria Luigia Di Stefano, Διονύσιο Σολωμό, Κώστα Ταχτσή, Ειρήνη Φαφαλιού.

Κείμενο τεκμηρίωσης: Βάσια Μαγουλά


Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από: 12/5 Εως: 17/6
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, 18:30 έως 22:30
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή 17.00- 21.00 | Σάββατο 11.00 - 15.00

Τοποθεσία:
Etch Ink, Αργυρουπόλεως 16, Λυκαβηττός, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
athens-printmaking.com



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110