Έκθεση στη Ρώμη με αρχαία ελληνικά αριστουργήματα

Μεγάλη έκθεση στη Ρώμη σε συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας. 

Έκθεση στη Ρώμη με αρχαία ελληνικά αριστουργήματα

Ανοίγει τις πύλες της, στη Ρώμη η έκθεση «Η στιγμή και η Αιωνιότητα. Ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους - L'istante e l'eternità. Tra noi a gli antichi» η οποία πραγματοποιείται, σε συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) και Ιταλίας.

Η έκθεση, φιλοξενείται σε μια πτέρυγα των Θερμών του Διοκλητιανού, που παρέμεινε κλειστή από το 1911, και είναι καρπός της στενής συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο υπουργείων. Μέσα από, περίπου 300 επιλεγμένα έργα -ελληνικά, ρωμαϊκά, ετρουσκικά και ιταλικά, μεσαιωνικά, νεώτερα και σύγχρονα- εξερευνά, με απροσδόκητους και θεαματικούς τρόπους, την πολύπλοκη και σύνθετη σχέση των σύγχρονων με τους αρχαίους.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η πολύ σημαντική έκθεση «L’istante e l’eternità. Tra noi e gli antichi», επιβεβαιώνει την εξαιρετική και πολυποίκιλη συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας στο πολιτιστικό πεδίο, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η μοναδική ιστορική σχέση και σύζευξη δύο αρχαίων πολιτισμών: Του αρχαίου Ελληνικού και του Ρωμαϊκού πολιτισμού, η οποία συνοπτικά έχει ονομαστεί «ελληνορωμαϊκός πολιτισμός», αποτελώντας τον θεμέλιο λίθο στο μνημειώδες οικοδόμημα της κοινής μας Ευρωπαϊκής ιστορίας και ταυτότητας, επηρεάζοντας καταλυτικά τον τρόπο με τον οποίο, ολόκληρος ο Δυτικός Κόσμος, αντιλαμβάνεται την αρχαιότητα και την κληρονομιά της. Μια κληρονομιά που γίνεται αντιληπτή ως υλική και άυλη παρακαταθήκη, ως ιστορική μνήμη, πνευματική και αισθητική κουλτούρα, μια διακριτή κοσμοαντίληψη, που γεφυρώνει το χρόνο και μας επιτρέπει να νοιώθουμε οικειότητα και σύνδεση με το μακρινό παρελθόν.

Η ελληνική πλευρά έχει συνεισφέρει στην έκθεση μερικά από τα πλέον σημαντικά αριστουργήματα των ελληνικών μουσείων, όπως το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου από τη Δήλο ή η «Χιώτισσα» Κόρη από το Μουσείο Ακρόπολης, καθώς και μοναδικά εκθέματα που εκτίθενται για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό:

Μεταξύ αυτών, η Γοργώ από την Πάρο, άγαλμα του 6ου αι. π.Χ., και βέβαια η συγκλονιστική Κόρη από την αρχαία Θήρα, ένα άγαλμα του 7ου αι π.Χ. που μας αφήνει άφωνους με το μέγεθος και τη λεπτομέρειά του.

Είμαι σίγουρη ότι αυτή η σημαντική έκθεση θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, καθώς αποτελεί το προϊόν μεγάλης και εργώδους προσπάθειας στηριγμένης σε μια βαθιά ανθρωπιστική προσέγγιση, απαραίτητη στους δύσκολους καιρούς που όλοι βιώνουμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδιάς και να συγχαρώ τα στελέχη των δύο Υπουργείων Πολιτισμού, Ελλάδας και Ιταλίας και όλους τους συντελεστές. Ιδιαιτέρως δε τους επιμελητές Massimo Osana, Γενικό Διευθυντή Μουσείων, Stephan Verger, Διευθυντή του Museo Nazionale Romano, Maria Luisa Catoni, Καθηγήτρια στη Scuola IMT Alti Studi Lucca, και Δημήτρη Αθανασούλη, Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που σε συνεργασία με την Electa, με την υποστήριξη του Parco Archeologico di Pompei και τη συμμετοχή των Scuola IMT Alti Studi Lucca και della Scuola Superiore Meridionale κατάφεραν να μας προσφέρουν όχι απλά μια έκθεση, αλλά ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς πολιτιστικά γεγονότα για τη χρονιά αυτή. Εύχομαι ειλικρινά, όλα αυτά τα πολύτιμα εκθέματα να μεταφερθούν και να εκτεθούν και στην Ελλάδα, προκειμένου να τα απολαύσουν και οι κάτοικοι και επισκέπτες της άλλης αρχαίας πόλης, της Αθήνας».