«Φιντέλιο» του Μπετόβεν στη Λάρισα

Η Λάρισα, η πόλη που αγαπά την όπερα υποδέχεται το έργο του Μπετόβεν «Φιντέλιο»

«Φιντέλιο» του Μπετόβεν στη Λάρισα

Τη μοναδική όπερα του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν "Φιντέλιο" πρόκειται να ανεβάσουν φέτος τον Μάιο - πέντε χρόνια μετά τη σπουδαία παραγωγή της όπερας «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» - το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας καθώς και τη συνδρομή επιχειρήσεων της περιοχής.

Η υπόθεση

Μια δυνατή ιστορία αγάπης με πολιτικό φόντο. Η Λεονώρα μεταμφιέζεται σε άνδρα, ως Φιντέλιο, για να σώσει από τη θανατική ποινή τον επαναστάτη σύζυγο της, Φλορεστάν, που είναι στη φυλακή. Δύο άνθρωποι της «διπλανής πόρτας», βιώνοντας δυσκολίες, δεν υποκύπτουν στη μοίρα τους και την κατευθύνουν οι ίδιοι.

Στο έργο, ο θεατής βλέπει τις ηρωικές προσπάθειες της αφοσιωμένης και τολμηρής συζύγου, Λεονώρας, με στόχο την απελευθέρωση του συζύγου της, έως τον τελικό θρίαμβό της (στο τέλος, βγάζει η ίδια τις αλυσίδες του).

Οι φυλακισμένοι βγαίνοντας για μια στιγμή στον καθαρό αέρα τραγουδούν για την ελευθερία και το συγκεντρωμένο πλήθος επαινεί τηναφοσίωση και το θάρρος της Λεονόρας.

Η πόλη που τολμά

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών, Πάνος Σάπκας, για να «ανεβάσει» κανείς όπερα, όσες ευκολίες κι αν διαθέτει, όσο οργανωμένος κι αν είναι, μόνο παιχνιδάκι δεν είναι. Είναι πολύ απαιτητικό μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση».

«Είναι πολυπληθές, πολυδάπανο και πολύπλοκο εγχείρημα, αλλά άκρως γοητευτικό, μια πρόκληση άνευ προηγουμένου, που καταδεικνύει το επίπεδο της δημιουργικής δυνατότητας και της καλλιτεχνικής δεινότητας της πόλης. Νιώθουμε περήφανοι που σε αυτή την πόλη, έχουμε καταφέρει να παρουσιάσουμε όπερες, όπως η Κάρμεν, ο Κουρέας της Σεβίλης, οι Γάμοι του Φίγκαρο, η Τόσκα, η παιδική όπερα "Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα" και μας εμπιστεύονται μονωδοί διεθνούς φήμης, όπως η Μαρίτα Παπαρίζου, ο Δημήτρης Πακσόγλου, η Μυρτώ Παπαθανασίου, ο Φίλιππος Μοδινός, η Κασσάνδρα Δημοπούλου, η Θεοδώρα Μπάκα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ.Π. Σάπκας.

Οι συντελεστές

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Χρήστος Κτιστάκης- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας Λαμπρούλης- ΣΚΗΝΙΚΑ: Δήμητρα Εξάρχου- ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Ψύρρα- ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιάννης Χατζηαντωνίου.

Τραγουδούν. ΛΕΟΝΟΡΕ: Elodie Hache ΦΛΟΡΕΣΤΑΝ: Φίλιππος Μοδινός

ΜΑΡΤΣΕΛΛΙΝΕ: Μυρσίνη Μαργαρίτη ΠΙΤΣΑΡΡΟ: Γιάννης Σελητσανιώτης

ΡΟΚΚΟ: Giordano Farina ΤΖΑΚΙΝΟ: Γιάννης Φίλιας- ΝΤΟΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ: Ανδρέας Γκούσης Α΄ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ: Ζήσης Αποστολίδης-Β΄ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ: Αντώνης Λουκόπουλος

Η χορωδία στελεχώθηκε από τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, από μέλη του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου InDONNAtion, μέλη της Μικτής Χορωδίας Δ.Ω.Λ. και μονωδούς.

Παραστάσεις

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας:

- Πέμπτη, 4 Μαΐου - Σάββατο, 6 Μαΐουκαι Τρίτη, 9 Μαΐου, όλες με ώρα έναρξης τις 8. μ. μ

Ματίνα Μπάλτα