Ρόι Λιχτεστάιν: Ποπ αρτ και ξερό ψωμί

Στο έργο του Ρόι Λιχτεστάιν υπάρχουν πράγματα που ο θεατής δεν πιάνει με την πρώτη ματιά

Ρόι Λιχτεστάιν: Ποπ αρτ και ξερό ψωμί

Ο Ρόι Λιχτεστάιν γεννημένος το 1923 στη Νέα Υόρκη έζησε μια πολυκύμαντη ζωή και πολέμησε στην Ευρώπη στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κορυφαίος εκπρόσωπος της Pop Art κατάφερε να συμφιλιώσει τη λαϊκή κουλτούρα με την υψηλή τέχνη.

Οι πίνακές του που θυμίζουν εικόνες από κόμικς αλλά και οι τελείες Ben Day εκτόξευσαν τη φήμη του. Το έργο του παραπέμπει συχνά στον Πικάσο, τον Μοντριάν και τον Λεζέ, ενώ την ίδια στιγμή εμπνέεται από περιτύλιγμα τσιχλόφουσκας ή από τον Χρυσό οδηγό της περιοχής του Μανχάταν.

Η Ανατολή του Ηλίου, διάσημο έργο του καλλιτέχνη, αποτελεί μια πρώιμη γραφιστική απόδοση του ήλιου καθώς βγαίνει από τη θάλασσα, χρωματισμένη από τη βασική παλέτα του Λιχτεστάιν: μπλε, κίτρινο και κόκκινο με χοντρά περιγράμματα. Λέγεται πως με έργα σαν κι αυτό ο Λιχτεστάιν αντέδρασε στη δεσποτική πινελιά της εξπρεσιονιστικής σχολής με μια τέχνη από την οποία φαίνεται πως απουσιάζει ο στοχασμός.

Εδώ λείπουν απλά οι πασίγνωστες εικόνες του Λιχτεστάιν με τις νεαρές γυναίκες του να συλλογίζονται την ερωτική ζωή τους ή την καριέρα τους. Ο Ρόι Λιχτεστάιν εργαζόταν νυχθημερόν στο εργαστήριο του κοντά στην κρεαταγορά της Νέας Υόρκης μέχρι τον θάνατό του που επήλθε από πνευμονία σε ηλικία 73 ετών.