Διάλεξη του Luc Boltanski στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο Luc Boltanski, ο παγκόσμιας φήμης Γάλλος κοινωνιολόγος, που, για τριάντα χρόνια, διερευνά τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της νεωτερικότητας, φιλοξενείται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για μια σημαντική διάλεξη την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018.

Διάλεξη του Luc Boltanski στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Θέμα της διάλεξής του θα είναι μια ιστορική αλλαγή που παρατηρείται το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα στη δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, μια αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ο πλούτος.

Από τη δεκαετία του ’70, ο Luc Boltanski εκπονεί ένα φιλόδοξο και πρωτότυπο έργο κοινωνιολογίας, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολυσυζητημένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεργάστηκε με τον Pierre Bourdieu μέχρι το 1984, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογίας. Δημιούργησε το 1985 την Ομάδα Πολιτικής και Ηθικής Κοινωνιολογίας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι (EHESS) και του CNRS, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1992 και στην οποία συνέχισε να διεξάγει έρευνες μέχρι το 2012. Σήμερα είναι μέλος του διεπιστημονικού Ινστιτούτου για τα κοινωνικά θέματα (IRIS, EHESS-CNRS) και ομότιμος καθηγητής στην EHESS.

Το έργο του Luc Boltanski εστιάζει στους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της νεωτερικότητας, βασισμένο στις σημαντικές αναλύσεις του για την εμφάνιση της κοινωνικό-επαγγελματικής κατηγορίας των στελεχών το 1982. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά Le Nouvel Esprit du Capitalisme που δημοσιεύθηκε το 1999. Η μελέτη αυτή, η οποία εξετάζει τους ιδεολογικούς μετασχηματισμούς του καπιταλισμού στον απόηχο του Μάη του 1968, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Το δοκίμιό του Η επέκταση του πεδίου της δεξιάς έχει δημοσιευθεί από τις εκδόσεις Πόλις (2015).

Η ομιλία βασίζεται στις αναλύσεις που έχει αναπτύξει στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Enrichissement. Une critique de la marchandise (Gallimard, 2017) που έγραψε σε συνεργασία με τον Arnaud Esquerre. Στο έργο αυτό, ο Boltanski επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα κύρια χαρακτηριστικά μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας πλουτισμού, η οποία βασίζεται στην εμπορευματοποίηση του παρελθόντος .

Προσεγγίζοντας και συνδέοντας τομείς που συνήθως εξετάζονται ξεχωριστά όπως, οι τέχνες, η κουλτούρα και το εμπόριο αντικών, η δημιουργία ιδρυμάτων και μουσείων, η πολιτική ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο τουρισμός, ο Luc Boltanski, αποδεικνύει ότι αυτές οι διαφορετικές δραστηριότητες στηρίζονται όλες στην εκμετάλλευση του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ανακάλυψη ενός παρελθόντος στο οποίο δίνουμε καινούργια αξία.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Χαριτίνη Καρακωστάκη, κοινωνιολόγος, Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Ημερομηνία: 02/10/2018

Στις 19:00

Τοποθεσία:
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος - Auditorium Theo Angelopoulos, Σίνα 31, Αθήνα

Eισιτήρια:
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.ifa.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα: www.culturenow.gr/lightbox