Έργα του Σεφέρη στο Λονδίνο

Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου μεταφέρθηκαν στην ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο 32 αντικείμενα του Γιώργου Σεφέρη.

Έργα του Σεφέρη στο Λονδίνο

Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου μεταφέρθηκαν στην ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο 32 αντικείμενα του Γιώργου Σεφέρη. Τα αντικείμενα ανήκαν στη συλλογή της κληρονόμου και προγονής του 'Αννας Λόντου και του γιατρού Νίκου Παΐσιου.

Όπως επισημαίνει η κυρία Σακελλαροπούλου στην συνοδευτική επιστολή της προς τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο «τα τεκμήρια αυτής της συλλογής θα βρουν τον πραγματικό τους "τόπο", στο γραφείο που στέγασε για μια πενταετία τον "διαιρεμένο εαυτό" του ποιητή-διπλωμάτη» και προσθέτει ότι «τα προσφέρω, με την ευχή να αξιοποιηθούν από τους ερευνητές, ως μικρές ψηφίδες της ζωής και του έργου μιας κορυφαίας προσωπικότητας των ελληνικών γραμμάτων, μιας ηχηρής φωνής της, αδιαίρετης στον χρόνο και τον χώρο, ελληνικής συνείδησης».

Τα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μια σειρά από σπάνιες εκδόσεις των έργων του ποιητή σε διάφορες γλώσσες, δύο προσωπογραφίες του, την πίπα καπνού που δύσκολα αποχωριζόταν σε μια θήκη από plexiglass, μια μεταξοτυπία που απεικονίζει το γραφείο του Σεφέρη στο θρυλικό σπίτι του στην οδό Αγρας από τον πίνακα που φιλοτέχνησε η ζωγράφος Λίντα Κοντογιαννοπούλου και μερικές δακτυλογραφημένες και χειρόγραφες επιστολές του σχετικές με την πρεσβευτική του ιδιότητα.

Με αφορμή και την συμπλήρωση 60 χρόνων φέτος από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη, η ελληνική Κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευγνώμων για τη χειρονομία της Προέδρου και προσβλέπει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το «Γραφείο του Σεφέρη» να γίνει «Μουσείο του Σεφέρη» στην καρδιά του Λονδίνου.