Μεγάλη έκθεση για το Παλάτι της Κνωσού

Η αποκατάσταση της αλήθειας για την ανακάλυψη του Παλατιού της Κνωσού σε έκθεση από το μουσείο της Οξφόρδης

Μεγάλη έκθεση για το Παλάτι της Κνωσού

Το μουσείο της Οξφόρδης στοχεύει να «αποκαταστήσει την αλήθεια» σχετικά με την ανακάλυψη του Παλατιού της Κνωσού στην Κρήτη, σε μια μεγάλη έκθεση που ξεκινά στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο διάσημος Άγγλος αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς, που έχει λάβει τα εύσημα ως εκείνος που ανακάλυψε το μινωικό ανάκτορο της Κνωσσού, ήταν τελικά αυτός που έριξε σκυρόδεμα στο χαμένο παλάτι και ότι παραμέρισε τον ντόπιο που ανακάλυψε πρώτος τη διάσημη τοποθεσία. Παρόλα αυτά, η αναγνώριση που έχει λάβει το όνομά του είναι τεράστια.

Τώρα, όμως, η ολοκληρωμένη ιστορία της Κνωσού, της φημισμένης πατρίδας του Μινώταυρου πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε μια μεγάλη έκθεση στη Βρετανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η έκθεση αυτή θα αναγνωρίσει μεν τη θετική κληρονομιά του Έβανς, δίνει, όμως, έστω και καθυστερημένα πλήρη αναγνώριση στον Μίνωα Καλοκαιρινό, τον Κρητικό επιχειρηματία και μελετητή που αρχικά βρήκε τα περίφημα ερείπια.

Ο Άρθουρ Έβανς τιμάται για τον τρόπο που εκλαΐκευσε τον Μινωικό πολιτισμό
«Θέλουμε να διαλευκάνουμε την ιστορία», είπε ο Άντριου Σάπλαντ, έφορος του τομέα της εποχής του χαλκού και της κλασικής Ελλάδας στο μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη. «Ο Έβανς μπορεί να ήρθε σε ρήξη με τον Καλοκαιρινό, αλλά η ιστορία του είναι αντίθετη από αυτή του Έλγιν. Ο Έλγιν δαιμονοποιείται στην Ελλάδα επειδή μετέφερε τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ ο Σερ Άρθουρ εξακολουθεί να τιμάται λόγω του τρόπου με τον οποίο εκλαΐκευσε τον Μινωικό πολιτισμό. Έτσι η έκθεσή μας είναι μια χαρούμενη συνεργασία με την Κρήτη, η οποία μας έχει δανείσει βασικά τεχνουργήματα».

Η έκθεση «Λαβύρινθος: Κνωσός, Μύθος & Πραγματικότητα», που εγκαινιάζεται στις 10 Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 δανεικά αντικείμενα από την Αθήνα και την Κρήτη, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα μαζί με το μοναδικό αρχείο της Οξφόρδης, που τεκμηριώνει την αποκάλυψη του παλατιού μεταξύ 1900-1905. Αυτή είναι μια έκθεση που μόνο το Ashmolean μπορεί να φιλοξενήσει επειδή, τη στιγμή της ανασκαφής, ο Έβανς διηύθυνε το μουσείο, ως «φύλακας» και διευθυντής του.