Ο Ανρί Ματίς σηκώνει στις πλάτες του τη βαριά κληρονομιά του Σεζάν

Ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα, ο Ανρί Ματίς, κουβαλά στις πλάτες του το στοίχημα της μοντέρνας τέχνης.

Ο Ανρί Ματίς σηκώνει στις πλάτες του τη βαριά κληρονομιά του Σεζάν

Λένε πολλοί πως ο Πολ Σεζάν είναι ο θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης, έτσι τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε στον 20ο αιώνα, κι ίσως αυτό συνιστά μια υπερβολή. Ό,τι θεωρούμε σήμερα σύγχρονη τέχνη προετοιμαζόταν ήδη από την εποχή του Βελάσκεθ και του Ρέμπραντ.

Φυσικά πάντα κάποιος καλείται να γίνει ο ιδιοφυής διαχειριστής μιας παράδοσης και σ' αυτό σίγουρα ο Σεζάν είναι μοναδικός. Η βαθύτερη φιλοσοφία του πάνω στην απεικόνιση του κόσμου επηρέασε όσους ακολούθησαν κι άνοιξε διάπλατα το δρόμο στον κυβισμό και στα άλλα ρεύματα της μοντέρνας ζωγραφικής.

Ανάμεσα στους επιγόνους του συγκαταλέγονται τα πιο βαριά χαρτιά της τέχνης του 20ου αιώνα, με τον Ανρί Ματίς ψηλά στην άτυπη αυτή ιεραρχία.

422px-Matisse-Woman-with-a-Hat.jpg
Γυναίκα με καπέλο

Ο Ματίς δεν είναι απλώς το αντίπαλο δέος του Πικάσο, είναι ένας ζωγράφος που αφομοίωσε πλήρως τις σεζανικές αρχές για την εικόνα του κόσμου στον καμβά. Σεβάστηκε απολύτως την αυστηρότητα του σχήματος και δεν άφησε παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις το χρώμα να υποσκελίσει τη γεωμετρία. Ο Ματίς της διάρκειας, της εικαστικής πειθαρχίας, του συνεχούς πειραματισμού αλλά και της συμμετρίας φαντάζει ως ο πιο συνεπής κληρονόμος του Σεζάν.

Η χαρά της ζωής – Henri Matisse ❤️ - Ματίς Χένρι
Η χαρά της ζωής
Ανρί Ματίς: Ο ζωγράφος της πρωτοπορίας και του χρώματος μέσα από τα πιο διάσημα έργα του - Monopoli.gr
Μπλε γυμνό