«Γεμίζουμε μεγάλο γήπεδο με τους σπουδαστές μας τα 50 χρόνια λειτουργίας μας»

Μου ζητήθηκε από την εφημερίδα να κάνω μία συνέντευξη με μια ξεχωριστή γυναίκα, τη διευθύντρια εκπαίδευσης των Σχολών Ωμέγα, που είναι τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης ιδιωτικών ΙΕΚ, Ιωάννα Σιοτρόπου.

«Γεμίζουμε μεγάλο γήπεδο με τους σπουδαστές μας τα 50 χρόνια λειτουργίας μας»

Κόρη του πρώην προέδρου του Πανιωνίου και δημάρχου Νέας Σμύρνης Γιώργου Σιότροπου.

Ο Γιώργος Σιότροπος ήταν παρεμπιπτόντως μία από τις πρώτες συνεντεύξεις μου πριν από 23 χρόνια, τότε που υπήρχαν δραματικά γεγονότα στον Πανιώνιο. Από τις πιο ιστορικές ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Πανιώνιος, έχει βγάλει τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς, τον Θωμά Μαύρο, τον Νίκο Αναστόπουλο, τον Δημήτρη Σαραβάκο και παλιά τον Κώστα Νεστορίδη. Οι ηλικιωμένοι μού έχουν πει ότι επιθετικός σαν τον Νεστορίδη δεν ξαναπέρασε από την Ελλάδα.

Είναι οι μέρες τώρα τέτοιες που τα θέματα της Παιδείας είναι στην επικαιρότητα. Όχι μόνο με τις αλλαγές του υπουργείου, αλλά και με την αγωνία των γονέων και των νέων για τις εξετάσεις, τους επιτυχόντες και τους μη επιτυχόντες. Πάμε να δούμε τι μας είπε η κυρία Ιωάννα Σιοτρόπου.

Δεν ήξερα ότι τα γραφεία σας είναι μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Πάμε γρήγορα στην ταράτσα να κάνουμε εκεί τις φωτογραφίες με φόντο το λιμάνι.

Έχετε δίκιο, πάμε πάνω.

Πόσο όμορφο είναι το λιμάνι του Πειραιά, η πύλη προς τα νησιά μας αλλά και πύλη στον κόσμο, μέχρι και την Κίνα.

Το λιμάνι είναι πύλη στον κόσμο, οι Σχολές Ωμέγα γράφονται με Ω, η γνώση γράφεται με Ω, το Ω ως γράμμα είναι πύλη!

Μου είπαν ότι είχατε αναλάβει πολύ νέα την ηγεσία των Σχολών.

Δουλεύω 30 χρόνια! Οι Σχολές Ωμέγα που ίδρυσε ο πατέρας μου κλείνουν σε λίγο καιρό 50 χρόνια!

Σας έπαιρνε και στο γήπεδο ο πατέρας σας;

Ναι, έχω πάει.

Τι ομάδα είστε;

Πανιώνιος.

Πόσοι περίπου σπουδαστές έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τις Σχολές σας;

Πάνω από 45.000. Γεμίζουμε μεγάλο γήπεδο!

Πώς αναλάβατε τις Σχολές τόσο μικρή, πολλά χρόνια πριν;

Πέθανε η μητέρα μου. Και ανέλαβα όχι μόνο τη δουλειά αλλά και μάνατζερ του πατέρα μου στην πολιτική του καριέρα και στο σπίτι.

Έχασε λεφτά από τον Πανιώνιο;

Πολλά λεφτά! Και πήρε μεγάλη απογοήτευση και θλίψη.

Και από την πολιτική έχασε λεφτά;

Ναι, και από εκεί. Κατηγορήθηκε άδικα τότε με τον Κουτελάκη, αθωώθηκε, αλλά ξέρετε οι αθωώσεις πάνε στα μικρά γράμματα. Σαν τα συμβόλαια με τα ψιλά γράμματα...

Πρέπει να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην Ελλάδα; Τι γνώμη έχετε;

Γιατί να μην υπάρχουν. Εφόσον υπάρχουν ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, ιδιωτικά ΙΕΚ, εφόσον υπάρχουν ιδιωτικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Γιατί να μην υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εδώ υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ποιο θεωρείτε με την πείρα σας το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα;

Το πιο τραγικό λάθος είναι ότι αναλαμβάνει κάθε υπουργός και θέλει να κάνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ακόμα και υπουργοί Παιδείας που αλλάζουν στην ίδια κυβέρνηση! Τώρα αντιμετωπίζω και ως μάνα το πρόβλημα των αλλαγών με τα Λατινικά. Έχω παιδί που πάει στη Β’ Λυκείου, προετοιμαζόταν στα Λατινικά, της αρέσει, θέλει να πάει στη Νομική, και με ρωτάει «γιατί, μαμά;».

Στη Γερμανία από το σχολείο η εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη στην επαγγελματική εξειδίκευση, κάτι που δεν γίνεται εδώ. Δεν είναι αυτό ένα σημαντικό πρόβλημα;

Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα παιδί της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Έχω βιώσει από παιδί όλες τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Του Ράλλη, του Κοντογιαννόπουλου, του Αρσένη, των επόμενων, και πραγματικά κανείς δεν έδωσε βαρύτητα στην επαγγελματική εκπαίδευση!

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους, τις νέες και τους γονείς τους;

Βασική αρχή των Σχολών μας είναι το εξής μότο: «Ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που κάνει το επάγγελμα που του αρέσει»! Θα διαπρέψεις όταν το επάγγελμα που κάνεις σου αρέσει και έχεις κλίση σε αυτό.

Πράγματι, οι περισσότεροι άλλο σπουδάσαμε και άλλη δουλειά κάνουμε.

Τι να το κάνεις αν ένα επάγγελμα έχει ζήτηση αλλά εσένα δεν σου αρέσει ή δεν κάνεις για αυτό! Αν δεν σου αρέσει και δεν έχεις ταλέντο, δεν θα διαπρέψεις. Ζούμε σε μία εποχή των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Σωστό. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Ο ικανός δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει άνεργος. Κι αν συμβεί αυτό, θα είναι για λίγο. Όμως χρειάζονται εφόδια.

Τι συστήνετε στους γονείς;

Τα παιδιά μας τα λατρεύουμε, τα στηρίζουμε, τα βοηθάμε, αλλά δεν είναι κτήμα μας. Αυτό που θα σύστηνα είναι να ακολουθήσει το παιδί τα όνειρά του. Αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του. Καθένας έχει μία κλίση. Άλλος να επισκευάζει πράγματα, άλλος να δημιουργεί με τα χέρια, άλλος να δημιουργεί με το μυαλό, άλλος να γράφει, άλλος να μιλάει. Αν βάλεις λάθος άνθρωπο σε λάθος θέση, θα έχεις πρόβλημα. Εμείς έχουμε στόχο να βρούμε την κλίση του καθενός και να επιμορφώσουμε. Δίνουμε βάρος στην εξειδίκευση. Γι’ αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων μας δεν είναι άνεργοι. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τους καλύτερους.

Ποιοι είναι οι τομείς της εξειδίκευσης;

Εδώ και 50 χρόνια ο αεροπορικός τομέας που είναι διεθνής, με συνεχή ανάπτυξη, και μπορείς να δουλέψεις σε όλο τον κόσμο. Από αεροσυνοδός έως μηχανικός αεροσκαφών και στέλεχος αεροδρομίου και αεροπορικών εταιρειών. Είναι ειδικότητά μας. Επίσης ο τουρισμός και τα ναυτιλιακά είναι ειδικότητά μας.

Ποιο επάγγελμα κρίνετε ότι θα έχει μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια;

Μία ειδικότητα που θα έχει μεγάλη ζήτηση, διότι ο τομέας αυτός έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, είναι το yachting, τα σκάφη αναψυχής. Κυβερνήτης σκαφών αναψυχής. Ή στέλεχος κρουαζιερόπλοιου. Εξειδικευόμαστε σε αυτό. Εμάς η δύναμή μας είναι η εξειδίκευση.

Ο τουρισμός είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Υπάρχει τρομακτική δυνατότητα ανάπτυξης στο yachting, στον θαλάσσιο τουρισμό, με τόσα πολλά όμορφα νησιά που έχουμε, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, με τόσες μαρίνες που μπορούν να φτιαχτούν ακόμα. Η αγορά αυτή δεν είναι κορεσμένη. Ένα μότο που μου αρέσει είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί «να πας στον μπλε ωκεανό και όχι στον κόκκινο που είναι οι καρχαρίες»... Δηλαδή μην πας εκεί που υπάρχει ήδη πολύ έντονος ανταγωνισμός, αλλά σε νέες αγορές που δεν είναι κορεσμένες.

Η οικονομική κρίση πόσο χτύπησε τα ΙΕΚ;

Η κρίση χτύπησε όλη την αγορά. Οι τιμές μας είναι σχεδόν οι μισές από αυτές που είχαμε πριν από 20 χρόνια! Να μην ξεχάσω να σας πω έναν ακόμα τομέα στον οποίο εξειδικευόμαστε και είναι ο αθλητισμός. Εδώ και 20 χρόνια λόγω και της εμπειρίας του πατέρα μου με την ενασχόλησή του στο ποδόσφαιρο αναπτύξαμε αθλητικά προγράμματα προπονητικής και αθλητικό μάνατζμεντ. Προπονητική ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κλασικού αθλητισμού, πέρσοναλ τρέινερ, βάρη. Είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα στο αθλητικό κομμάτι όσον αφορά την επιμόρφωση και την πιστοποίηση. Κάποιος που δεν έχει μπει στη Γυμναστική Ακαδημία, του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει γνώσεις και να τις πιστοποιήσει.

Ποιο θεωρείτε μεγαλύτερο ατού σας;

Ατού και μείον: Το πείσμα μου, η επιμονή μου.

Υπάρχει Θεός;

Υπάρχει. Με κεφαλαία γράμματα, ΥΠΑΡΧΕΙ.

Πώς το ξέρουμε; Βλέπουμε τόσες αδικίες γύρω.

Ζήτα και θα λάβεις! Έχω δει στη ζωή μου πολλά. Υπάρχουν αδικίες, αλλά είναι δοκιμασίες. Βλέπω συχνά θαύματα στη ζωή μου. Υπάρχει σίγουρα Θεός.

Η κληρονομικότητα ή η εκπαίδευση παίζει πιο πολύ ρόλο σε ένα παιδί;

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος γεννιέται! Από εκεί και πέρα, όμως, διαπαιδαγωγείται. Μπορείς να λειάνεις, να βελτιώσεις, να ενισχύσεις, αλλά δεν αλλάζει ο άνθρωπος.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε;

Εμείς εξειδικευόμαστε σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών, δεν είμαστε λίγο από όλα, δεν είμαστε σούπερ μάρκετ. Είμαστε πολύ καλοί σε αυτό που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, θέλουμε να έχει βαρύτητα το πτυχίο που δίνουμε και ανταπόκριση στην αγορά.

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΔΟΧΗ