Alvin Ailey: Χορευτική πανδαισία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Alvin Ailey American Dance Theater -το μεγαλύτερο συγκρότημα σύγχρονου χορού της Νέας Υόρκης- έρχεται από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι)

Alvin Ailey: Χορευτική πανδαισία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Alvin Ailey American Dance Theater -το μεγαλύτερο συγκρότημα σύγχρονου χορού της Νέας Υόρκης- έρχεται από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι),στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», ξεκινώντας μια διεθνή περιοδεία για την 60ή επέτειο από την ίδρυσή του.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα χορού του Άλβιν Έιλι συνεχίζει επάξια το όραμα του δημιουργού της, που εδραίωσε το έγχρωμο μπαλέτο στην αμερικανική κοινωνία του ’60 και μίλησε για το φυλετικό ζήτημα μέσα από τις δυναμικές χορογραφίες του, συνδυάζοντας τον αφρικάνικο χορό με το μοντέρνο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος, Ρόμπερτ Μπατλ, μόλις τρίτος κατά σειρά κάτοχος αυτής της περίοπτης θέσης -μετά τον ιδρυτή της ομάδας Άλβιν Έιλι, ο οποίος πέθανε το 1989 σε ηλικία 58 ετών, για να τον διαδεχθεί η Τζούντιθ Τζέιμισον που κράτησε τον επιτελικό αυτό ρόλο έως το 2011-, οδηγεί τους 32 κορυφαίους χορευτές της ομάδας σε μία διεθνή επετειακή περιοδεία για τον εορτασμό των εξήντα χρόνων από την ίδρυσή του, με αφετηρία την Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστούν δύο προγράμματα. Το πρώτο περιλαμβάνει το «The Winter in Lisbon» του Μπίλι Γουίλσον, έναν ρυθμικό και πολύχρωμο εορτασμό του μεγάλου Ντίζι Γκιλέσπι, το «Members Do not Get Weary» -παγκόσμια πρεμιέρα της χορογραφίας του Τζαμάρ Ρόμπερτς, χορευτή του συγκροτήματος από το 2002 – σε μουσική του θρυλικού σαξοφωνίστα και συνθέτη Τζον Κολτρέιν, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του και το ντουέτο «Ella» του Ρόμπερτ Μπατλ σε μουσική της Έλλα Φιτζέραλντ.

Στο δεύτερο πρόγραμμα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη δημιουργία του Άλβιν Έιλι «Night’s Creature» (1975), ένα εκθαμβωτικό μπαλέτο σε μουσική του θρύλου της τζαζ Ντιουκ Έλινγκτον, το συγκλονιστικό σόλο του Ρόμπερτ Μπατλ «In / Side», που αναδεικνύει τη μουσική της Νίνα Σιμόν και το πνευματικά φορτισμένο «Four Corners» του αγαπημένου χορογράφου Ρόναλντ Κ. Μπράουν.

Και τα δύο προγράμματα κλείνουν με το «Revelations» του Άλβιν Έιλι, μια χορογραφία-σταθμό του σύγχρονου χορού και της αφροαμερικανικής κληρονομιάς.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ομήρου 8, Αθήνα - Tηλ 210 7282333

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr