«Αφροδίτη και Άδωνις» σε δημοπρασία μέχρι και για 12 εκ. λίρες

Το αριστούργημα «Αφροδίτη και Άδωνις» του Τισιάνο αναμένεται να φτάσει μέχρι και στα 12 εκατ. λίρες σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο

«Αφροδίτη και Άδωνις» σε δημοπρασία μέχρι και για 12 εκ. λίρες

Ένα αριστούργημα του Τιτσιάνο αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 12 εκ. λίρες σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο από τον Οίκο Sotheby’s. Το έργο «Αφροδίτη και Άδωνις» (περίπου 1555-57) που θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Τιτσιάνο φέρει εκτίμηση 8-12 εκατ. λιρών, και απεικονίζει τις δύο ομώνυμες μυθολογικές μορφές.

Το έργο του διάσημου Old Master του 16ου αιώνα ανήκει στη σειρά poesie [ποίημα] με έξι μεγάλους πίνακες που παρήγγειλε ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Ισπανίας και δημιουργήθηκαν σε διάστημα 11 ετών, μεταξύ 1554 και 1562, και θεωρούνται από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της καριέρας του Τιτσιάνο, εμπνευσμένοι από ιστορίες που αντλήθηκαν από τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου και άλλα κλασικά έργα.

Αυτή είναι γενικά αποδεκτή από τους μελετητές ως η πρωιμότερη υπάρχουσα εκδοχή του έργου και η καλύτερη ποιοτικά, αν και οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν από καιρό συζητηθεί από τους μελετητές. Άλλες εκδόσεις βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Ο πίνακας του Sotheby’s εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην ελεύθερη αγορά το 1998, όταν απέτυχε να πουληθεί στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Εκείνη την εποχή, η εκτίμησή του ήταν σημαντικά χαμηλότερη, από 1 εκατ. έως 1,5 εκατ. λίρες. Τον είχε παραδώσει ο συλλέκτης Patrick de Charmant, ο οποίος πέθανε το 2010. Ένα από τα μέλη της οικογένειάς του έχει τώρα παραδώσει το έργο στον οίκο Sotheby’s. Σε πρόσφατη ανάλυση του πίνακα το 2015, σύμφωνοι οι μελετητές αποφάσισαν πως πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον Τιτσιάνο και όχι από το εργαστήριό του.

Όπως εξηγεί ο George Gordon, συμπρόεδρος του τμήματος Old Master Paintings Worldwide του οίκου Sotheby’s Worldwide: «Σίγουρα ένα από τα ωραιότερα έργα του Τιτσιάνο που εμφανίστηκαν στην αγορά αυτόν τον αιώνα. Η προσφορά ενός πίνακα εξαιρετικής σπανιότητας από έναν από τους μεγάλους της Αναγέννησης είναι μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη γενιά».

Ο πίνακας βρισκόταν συνήθως στη Λωζάνη της Ελβετίας, με αποτέλεσμα ορισμένοι ακαδημαϊκοί να τον αποκαλούν «έκδοση της Λωζάνης». Μεταξύ των προηγούμενων κατόχων του είναι ο πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας, ο οποίος τον εξέθεσε στο Upper Belvedere στη Βιέννη μετά την ολοκλήρωση του παλατιού το 1723. Επί του παρόντος εκτίθεται στην έδρα του Sotheby’s στο Λονδίνο, έχοντας εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο με προσωρινή άδεια.

«Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες συνθέσεις του Τιτσιάνο που δείχνει την ιδιοφυΐα του για αισθησιακά θέματα σε πλούσια τοπία», αναφέρει η Cecilia Treves, επικεφαλής της έρευνας για τους πίνακες Old Masters του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο. «Είναι η πιο ολοκληρωμένη ερμηνεία του Τιτσιάνο για την ιστορία της Αφροδίτης και του Άδωνη. Είναι νωρίς το πρωί- εκείνος πρόκειται να την αφήσει για να πάει για κυνήγι- εκείνη προσπαθεί να τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους, αλλά εκείνος ξεκινάει παρόλα αυτά και σύντομα τραυματίζεται θανάσιμα. Το βλέμμα μας στρέφεται στο ηλιόλουστο ξέφωτο όπου λαμβάνει χώρα το τραγικό τέλος».