Η ιαπωνική τέχνη kintsugi στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έργα ιαπωνικής τέχνης από την εικαστικό Έλλη Γρίβα στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η ιαπωνική τέχνη kintsugi στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποδέχεται την εικαστικό Έλλη Γρίβα, που επιμελείται έργα ειδικής ομάδας παιδιών και ενηλίκων, συστήνοντας στο κοινό έργα τους εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης της επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό.

Μέσα από τη χρονοβόρα διαδικασία του kintsugi το κεραμικό μεταμορφώνεται σε κάτι νέο. Η ζημιά, η φθορά όπως και η ατέλεια λειτουργούν όχι σαν μειονέκτημα, αλλά ως προτέρημα. Το σπάσιμο πια δεν κρύβεται αλλά αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και το χρυσό που ρέει κατά μήκος των ρωγμών προσδίδει στο αντικείμενο μια ξεχωριστή ομορφιά. Η θραύση και η επισκευή αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστα στοιχεία της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του και μέρος της ιστορίας του.

Η εικαστικός Έλλη Γρίβα γίνεται βοηθός-αρωγός σε αυτή τη διαδρομή. Μέσα από την ερμηνεία και ανάλυση των έργων και αφού λάβει υπόψη την διαφορετικότητα του κάθε δημιουργού, συμβάλλει ώστε οι ζωγραφιές, τα μικρά κομμάτια που φέρνει ο καθένας μέσα του, να «συγκολληθούν» και να ολοκληρωθούν σε ένα ενιαίο και ξεχωριστό νέο έργο, όπως συμβαίνει και στη φιλοσοφία του kintsugi.

Τα έργα της έκθεσης «Μαζεί ή Kintsugi | Η Σπασμένη Λέξη» λειτουργούν ως κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη και το υλικό γίνεται το μέσο για να εκφραστεί ο αγώνας και η διαδρομή του με σκοπό να συναντήσει τον αληθινό εαυτό του και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του.

Η ίδια αναφέρει: Οι ζωγραφιές των συμπορευτών μου, είναι οι ζωντανές αποδείξεις, του πώς η εμπιστοσύνη, η συνδεσιμότητα και η έκφραση, η αγάπη δηλαδή, μας απελευθερώνουν και μας θεραπεύουν. Η τέχνη ανακουφίζει!

Λίγα λόγια για την εικαστικό Έλλη Γρίβα

Απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. το 1994, πρώτη με υποτροφία. Πριν, είχε εγκαταλείψει τη νομική σχολή Θεσσαλονίκης στο τρίτο έτος. Από το 1999 που αποφοίτησε, είναι ενεργή στον χώρο της τέχνης. Χρησιμοποιεί ό,τι έχει, ζωγραφιές, λέξεις, το σώμα της, τη φωνή της, την τεχνολογία, το διαδίκτυο. Έχει στο ενεργητικό της 16 ατομικές εκθέσεις, πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 3 τυπωμένες ποιητικές συλλογές. Είναι performer. Κάνει live performances και performances σε video art. Έχει ενεργή παρουσία στα social media, και κυρίως στο fb, όπου γράφει και δημοσιεύει τη δουλειά της. Οι ζωγραφιές των Συμπορευτών της, είναι οι ζωντανές αποδείξεις, του πως, η εμπιστοσύνη, η συνδεσιμότητα και η έκφραση, η αγάπη δηλαδή, μας απελευθερώνουν και μας θεραπεύουν.


Ταυτότητα Εκδήλωσης

Εγκαίνια: Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, 17:30-20:00

Τοποθεσία:
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Καφέ, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
namuseum.gr