ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ | Χρήστος Παπαδόπουλος, "Larsen C

Όσοι την είδαμε τον περασμένο Μάρτιο, συμφωνήσαμε: Αυτή η παράσταση πρέπει να επαναληφθεί. Ο Έλληνας χορογράφος-αποκάλυψη και το πιο πρόσφατο έργο του είναι και πάλι εδώ. Χορεύοντας, όπως ένας παγετώνας.

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ | Χρήστος Παπαδόπουλος, "Larsen C

«Ένα όνομα κυκλοφορεί, επαινείται για την τόλμη του και τη μινιμαλιστική αλλά εκπληκτική του δεξιοτεχνία, για τους ερμηνευτές του. Μια αποκάλυψη. Είναι Έλληνας». Αυτά σημείωνε πέρυσι ο βελγικός Τύπος. Ανάλογοι έπαινοι ακολούθησαν σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη όπου παρουσιάστηκε το Larsen C. Λίγο πριν ταξιδέψει και πάλι εκτός συνόρων, το τελευταίο έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου, μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, κάνει για δεύτερη σεζόν μια στάση εκεί όπου ξεκίνησαν οι πρόβες και η αρχή της δημιουργίας του: στην Αθήνα και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2022.

Larsen C: Ένα έργο τέχνης εν κινήσει που εμπνέεται από τη βραδύτητα της τήξης των παγετώνων προκειμένου να μιλήσει για τη σφοδρότητα της ζωής. «Παγετώνας» ή «παγοκρηπίδα». Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του τεράστιου, ακινητοποιημένου όγκου νερού Larsen C, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο Larsen C, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Λες και ο παλμός της κίνησής του απορροφάται από τον χώρο και τον χρόνο. Στην ομώνυμη χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία, όπου προοδευτικά φαντάζουν εξίσου απόκοσμα με το πολικό τοπίο. O Χρήστος Παπαδόπουλος γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου που, στην εσωτερικότητα και στην επανάληψή της, παράγει ζωή. Το Larsen C είναι ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων. Είναι «μια μεταφορά» σχολιάζει ο ίδιος ο χορογράφος, «της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά».