Έκθεση μικρασιατικής δαντέλας στη Νέα Μάκρη

Εργόχειρα των γυναικών με προέλευση από τη Μάκρη και το Λιβίσι, παρουσιάζονται στη Νέα Μάκρη, από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Έκθεση μικρασιατικής δαντέλας στη Νέα Μάκρη

Μία ενδιαφέρουσα λαογραφική έκθεση παρουσιάζει ο Σύλλογος Μακρηνών – Λιβισιανών Ν. Μάκρης, στο κτήριό του, από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η μπιμπίλα, βελονιά με την οποία δημιουργούσαν δαντέλες που στόλιζαν κάθε κομμάτι υφάσματος ή ενδύματος, ήταν χαρακτηριστική της κεντητικής τέχνης των γυναικών με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Οι γυναίκες από τη Μάκρη και το Λιβίσι χρησιμοποίησαν σε μεγάλη συχνότητα τη βελονιά αυτή και παράλληλα με τα άλλα τους εργόχειρα την αξιοποίησαν για τη δημιουργία της προίκας των κοριτσιών σε ασπρόρουχα και άλλα υφάσματα.

Συνεχίζοντας την προβολή της μικρασιατικής ταυτότητας και της περιπέτειας της Εξόδου και τιμώντας τα εκατό χρόνια μνήμης το Σάββατο θα είμαστε στο Σύλλογο να σας παρουσιάσουμε τα εργόχειρα των γυναικών με προέλευση από τη Μάκρη και το Λιβίσι.

Σας περιμένουμε να δούμε τα έργα των χεριών απλών και ταπεινών γυναικών του τόπου μας που τους αξίζει να τα επαναφέρουμε στην επικαιρότητα. Να σκεφτούμε για την αισθητική και την καλλιέργεια της Φιλοκαλίας αυτών των γυναικών που έζησαν ανατροπές στη ζωή τους και που πολύ συχνά τις διοχέτευσαν στο εργόχειρο τους».