Ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά - Μουσείο Αλμπερτίνα στη Βιέννη

Το Μουσείο Αλμπερτίνα παρουσιάζει μια άρτια αναδρομική έκθεση με έργα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά, με τίτλο «Η θεαματική πτώση».

Ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά - Μουσείο Αλμπερτίνα στη Βιέννη

Ο πιο αντιπροσωπευτικός καλλιτέχνης για την καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης του '80 υπήρξε αναμφίβολα ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Νεοϋορκέζος, με πατέρα από την Αϊτή και μητέρα από το Πουέρτο Ρίκο, ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία μόλις 17 ετών – αρχικά για να ασχοληθεί με το γκράφιτι. Ανά διαστήματα έμενε άστεγος, αλλά η ταχεία άνοδός του δεν άργησε να έρθει.

Η καριέρα του Μπασκιά θυμίζει κινηματογραφική ταινία, ο πρωταγωνιστής της οποίας εμφανίζεται να αλληλεπιδρά με εξέχουσες προσωπικότητες της περιόδου, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Μπάουι και η Μαντόνα. Ο Μπασκιά δημιούργησε, επίσης, μια ισχυρή καλλιτεχνική και ανθρώπινη φιλία με τον Άντι Γουόρχολ με τον οποίο συνεργάστηκε συχνά.

Οι πίνακες του Μπασκιά πολύ γρήγορα έγιναν ανάρπαστοι. Μέχρι το 1982 ήταν ο νεότερος καλλιτέχνης που είχε συμμετάσχει ποτέ στην documenta 7 και συγχρόνως ο πρώτος καλλιτέχνης διεθνούς αναγνώρισης με Αφρο-Αμερικάνικο-Καραϊβικες ρίζες.

Ωστόσο, ο Μπασκιά δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις προκλήσεις που επέφερε η πρόωρη επιτυχία και πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών το 1988. Το έργο παραμένει επίκαιρο και θεωρείται εξίσου πρωτοποριακό και γεμάτο έμπνευση, όσο και την περίοδο που δημιουργήθηκε.

Ο Μπασκιά ανέδειξε την αφρικανική κληρονομιά και συγχρόνως τα κοινωνικά ζητήματα που τον απασχολούσαν, όπως τις προβληματικές ιεραρχίες που εντόπιζε, και κυρίως τον ρατσισμό, θέμα που έβρισκε πως τον αφορούσε και προσωπικά.

Εκκεντρικός και περιθωριακός αλλά και σούπερ σταρ της εποχής του, θύμα εκμετάλλευσης, ο Μπασκιά, σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση «Η θεαματική πτώση» στο Μουσείο Αλμπερτίνα στην Αυστρία είναι η πρώτη άρτια ρετροσπεκτίβα με έργα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Αναλυτικότερα, η έκθεση αποτελείται από περίπου πενήντα μεγάλα έργα από φημισμένες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, παρέχοντας μια διαφωτιστική νέα ματιά στη μοναδική γλώσσα του Μπασκιά, βοηθώντας το κοινό να «αποκωδικοποιήσει» την ουσία πίσω από τις καλλιτεχνικές του ιδέες.

Σημειωτέο ότι το ενδιαφέρον για τον καλλιτέχνη και το έργο του αναζωπυρώθηκε το 2017, όταν ένας Ιάπωνας συλλέκτης αγόρασε τον πίνακα "Untitled" («Άτιτλο»), του 1982 για 110.5 εκατομμύρια δολάρια σε μια δημοπρασία. Η αγοραπωλησία αυτή έσπασε ρεκόρ πιο ακριβοπληρωμένου πίνακα Αμερικάνου καλλιτέχνη, και έργου φιλοτεχνημένου μετά το '80.

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Πηγές: albertina.at, culturenow.gr
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ζαν Μισέλ Μπασκιά, Untitled (1983) | Συλλογή: Nicola Erni | Photo Credit: Reto Pedrini