Πολ Σεζάν - Ο ζωγράφος που τιθάσευσε το φως

Μην προσπαθήσετε να φανταστείτε τη μοντέρνα τέχνη χωρίς τον Πολ Σεζάν.

Πολ Σεζάν - Ο ζωγράφος που τιθάσευσε το φως

Η μεγαλοσύνη του Πολ Σεζάν και η βαρύτητα της παρουσίας του στο τοπίο της σύγχρονης τέχνης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τη μεγαλοφυία του την αντιλαμβάνεται κανείς όχι μόνο από τη μελέτη των έργων του αλλά και από μια αδρή βιογραφία του καθώς και από την κοσμοθεωρία του.

Ο Σεζάν δεν είναι ένας απλός ζωγράφος της εποχής του. Είναι ένας έμπορος ιδεών που διαπραγματεύεται την σημασία του χρώματος και της γεωμετρίας στην τέχνη. Τα κέρδη που αποκομίζει από αυτή τη διαπραγμάτευση είναι κέρδη για όλη τη ζωγραφική που θα ακολουθήσει.

Ο Σεζάν πολιορκεί τον ιμπρεσιονισμό αλλά μας εισάγει στον κυβισμό. Είναι πρόδρομος και άγγελος καλών ειδήσεων για τη μοντέρνα τέχνη του 20ου αιώνα. Κυρίως είναι ένας νέος Βελάσκεθ και σίγουρα είναι ο πατέρας όλων των τρανταχτών ονομάτων από τον Πικάσο μέχρι τον Ματίς και τον Σαγκάλ.

Επιπλέον είναι ο ζωγράφος του μεσογειακού φωτός το οποίο η αυστηρή αισθητική του τιθασσεύει φέρνοντάς το στην ποθητή ισορροπία. Χωρίς τον Πολ Σεζάν το καράβι της μοντέρνας τέχνης θα έπλεε ακόμα σε ρηχά νερά.