«Αστερισμοί στο χώμα»: Έκθεση σύγχρονης τέχνης στα Κουφονήσια

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Constellations in the dirt | Αστερισμοί στο χώμα», στους χώρους τής υπό διαμόρφωση Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου, έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

«Αστερισμοί στο χώμα»: Έκθεση σύγχρονης τέχνης στα Κουφονήσια

Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποιεί ένα άνοιγμα προς τη σύγχρονη τέχνη, υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα της δημιουργίας και την ανάγκη για συνομιλία του «καθιερωμένου» παρελθόντος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Η έκθεση στεγάζεται στο κτήριο του παλιού Δημοτικού σχολείου του νησιού, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προκειμένου να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου.

Όταν οι εικαστικοί επιμελητές Ειρήνη Καλλιγά και Φάνης Καφαντάρης στάλθηκαν από τον καλλιτεχνικό Οργανισμό ΝΕΟΝ για να κάνουν μια πρώτη επισκόπηση του χώρου, δεν ήξεραν καν ποιο ήταν το ξερονήσι που αντίκριζαν απέναντι ακριβώς από την Άμμο, την κεντρική παραλία του νησιού. Κι όταν έμαθαν ότι απέναντί τους είχαν την Κέρο, η απόφασή τους να βάλουν νέους καλλιτέχνες να «συνομιλήσουν» με την αρχαιολογική σκαπάνη βγήκε αβίαστα. Στο τρίπτυχο «αρχαιολόγος - εύρημα - παρατηρητής» και σε ό,τι παρεμβάλλεται στα ενδιάμεσα στάδια εντόπισαν τη δική τους θεματική – ο αρχαιολόγος συχνότερα θα «εξηγήσει» στον παρατηρητή αν αυτό που βλέπει είναι σημαντικό ή ασήμαντο εύρημα.

Με επίκεντρο το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων, των Κουφονησίων και της Κέρου –άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος–, η έκθεση αναπτύσσεται επιμελητικά με κέντρο αναφοράς το «αρχαιολογικό εύρημα» και τη θέση του στο εκάστοτε παρόν.

Τι συμβαίνει όταν τα αντικείμενα ενός πολιτισμού μετατρέπονται σε «ευρήματα», εμφανίζονται ως αποσπάσματα και πώς καθορίζεται η προσπάθεια του αρχαιολόγου να συνθέσει εκ νέου μία εικόνα;

Ποια θα είναι η θέση της σημερινής αρχαιότητας στο μέλλον; Μέσω ποιας διαδρομής μεταφράζονται τα ευρήματα του παρελθόντος από ακαθόριστα θραύσματα ύλης σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα και πώς επηρεάζει η ερμηνεία του αρχαιολόγου τη ματιά του θεατή;

Στην έκθεση «Constellations in the dirt | Αστερισμοί στο χώμα» παρουσιάζονται έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες, Βαγγέλης Βλάχος, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης και Κώστας Σαχπάζης.

Το αρχαιολογικό περιβάλλον της περιοχής λειτουργεί ως κίνητρο εικαστικής δημιουργίας για δύο νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ στους καλλιτέχνες Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Κώστα Ρουσσάκη. Ταυτόχρονα, η έκθεση στρέφεται στον εξωτερικό χώρο των Κουφονησίων, προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιηγηθούν και να αναζητήσουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται το φιλμ «Triumph Over Time» του αρχαιολόγου Oscar Broneer, γυρισμένο το 1947 για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, που περιγράφει το αρχαιολογικό τοπίο στην Ελλάδα μεταπολεμικά -προπαγανδιστικό φιλμ της μεταπολεμικής περιόδου που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανοικοδόμησης της χώρας. Σύμφωνα με τον αφηγητή, σκοπό είχε να στρέψει το ενδιαφέρον, και όχι μόνο, του αμερικανικού παράγοντα στην πρόοδο της εξαθλιωμένης Ελλάδας.

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη ως Κυριακή 10:00 - 14:00 & 19:00 - 23:00 (με ξενάγηση). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr