Ανακαλύφθηκε σκίτσο σε πίνακα του Βαν Γκογκ!

Σκίτσο του Βαν Γκογκ σε διάσημο πίνακά του ανακαλύφθηκε μετά από 137 χρόνια. 

Ανακαλύφθηκε σκίτσο σε πίνακα του Βαν Γκογκ!

Σκίτσο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε διάσημο πίνακά του ανακαλύφθηκε μετά από 137 χρόνια! Ο λόγος για τον πίνακα «Head Of A Peasant Woman» ο οποίος είναι ακόμη πιο ιδιαίτερος από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, καθώς κρύβει μια αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη στην άλλη πλευρά του καμβά.

Ο πίνακας του 1885 διατηρούσε το μυστικό του για 137 χρόνια πριν μια ακτινογραφία ενόψει μιας νέας έκθεσης στο Εδιμβούργο ανακαλύψει το πορτρέτο του τραγικού Ολλανδού ζωγράφου που αυτοκτόνησε το 1890 σε ηλικία 37 ετών και δύο χρόνια νωρίτερα, το 1888 είχε κόψει το αριστερό αυτί του μετά από καβγά.

Το πορτραίτο στην πίσω όψη του πίνακα έχει φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο τον Βαν Γκογκ. Πιστεύεται ότι ο ζωγράφος επαναχρησιμοποίησε τους καμβάδες για να εξοικονομήσει χρήματα. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτή τη συναρπαστική ανακάλυψη», δήλωσε η καθηγήτρια Frances Fowle, της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας για αυτό το απρόσμενο εύρημα.

Το έργο στην πίσω όψη του διάσημου πίνακα του Βαν Γκογκ που αποκαλύφθηκε πρόσφατα απεικονίζει έναν γενειοφόρο άνδρα με καπέλο με γείσο και μαντήλι στο λαιμό. Είναι παρόμοιο με τη διάσημη Αυτοπροσωπογραφία του με γκρίζο τσόχινο καπέλο, που ολοκληρώθηκε το 1888. Οι ειδικοί πιστεύουν για την αυτοπροσωπογραφία στο πίσω μέρος του πίνακα ότι προέρχεται από το πρώιμο έργο του, όταν άρχισε να εξερευνά τις αυτοπροσωπογραφίες. Όσο για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα και πώς θα μπορούσε αυτό το έργο να εκτεθεί, η Daily Mail αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα οι δύο πίνακες να διαχωριστούν, αλλά αυτό θα απαιτούσε ευαίσθητες εργασίες συντήρησης.

Ο καθηγητής Frances Fowle πρόσθεσε: «Στιγμές όπως αυτή είναι απίστευτα σπάνιες. Ανακαλύψαμε ένα άγνωστο έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ενός από τους πιο σημαντικούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες στον κόσμο. Τι απίστευτο δώρο για τη Σκωτία και ένα έργο που θα βρίσκεται για πάντα στη φροντίδα των Εθνικών Πινακοθηκών».

Η Lesley Stevenson, ανώτερη συντηρήτρια έργων ζωγραφικής στις Εθνικές Πινακοθήκες, δήλωσε: «Όταν είδαμε την ακτινογραφία για πρώτη φορά, φυσικά ενθουσιαστήκαμε πάρα πολύ. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, διότι προσθέτει νέα στοιχεία σε όσα ήδη γνωρίζουμε για τη ζωή του Βαν Γκογκ. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτούμε όσον αφορά τα επόμενα βήματα, αλλά για εμάς είναι ένα ακόμη μικρό ψήγμα για να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε έναν απίστευτο καλλιτέχνη. Το να ξέρουμε ότι υπάρχει αυτό το σκίτσο σε έναν πίνακα που βρίσκεται στις Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας, σε μια συλλογή που ανήκει στον λαό της Σκωτίας, είναι απίστευτα σημαντικό».