Ζοζεφίν Μπέικερ: Η «Μαύρη Αφροδίτη» του Μεσοπολέμου

Η Ζοζεφίν Μπέικερ ήταν κάτι περισσότερο από φαινόμενο στον κόσμο του θεάματος

Ζοζεφίν Μπέικερ: Η «Μαύρη Αφροδίτη» του Μεσοπολέμου

Η Ζοζεφίν Μπέικερ δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο στον κόσμο του θεάματος. Αποτελεί χωρίς αμφιβολία το ανθρώπινο ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής που φτιάχτηκε από όνειρα και μεγάλες προσδοκίες, ενός σύγχρονου πύργου της Βαβέλ τον οποίο κατοίκησαν πλάσματα κάθε λογής. Η «Μαύρη Αφροδίτη» του Παρισιού έφερε τον αφροαμερικανικό ζωώδη μαγνητισμό στη σκηνή των γαλλικών καμπαρέ, την ίδια στιγμή που η μοντέρνα τέχνη μελετούσε και αποτύπωνε τα στιβαρά σχήματα της πρωτόγονης τέχνης στους καμβάδες της.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ ωστόσο ήταν και σύμβολο ενός διεθνικού πνεύματος που αναζητούσε μια νέα ταυτότητα στις μητροπόλεις του μεσοπολέμου. Δαιμονισμένη και αποφασιστική ενσάρκωσε στη σκηνή το ιδεώδες μιας ολόκληρης εποχής αλλά και μιας κουλτούρας που διαπνεόταν από τον πνευματικό τυχοδιωκτισμό. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν η ταφόπλακα για ανθρώπους όπως η Μπέικερ που σε όλη τους τη ζωή ακροβατούσαν μεταξύ μυθιστορήματος και πραγματικότητας.

Ο παλιός και ο νέος κόσμος, η Ευρώπη και η Αμερική, η παράδοση της πρωτόγονης τέχνης αλλά και οι προκλήσεις της μοντέρνας κουλτούρας, η σύγκλιση των αντιφάσεων και των διαφορών σε ένα μόνο πρόσωπο είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνέχουν το φαινόμενο εκείνο που ονομάστηκε «Μαύρη Αφροδίτη» πίσω από το όνομα Ζοζεφίν Μπέικερ.