Tate & Globe: Ένα πρωινό στο Λονδίνο

Συνδυάζοντας κανείς μια επίσκεψη στην Tate Modern με μια μεσημεριανή παράσταση στο Globe Theatre απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο αναγεννημένο Λονδίνο.

Tate & Globe: Ένα πρωινό στο Λονδίνο

Εδώ και μερικές δεκαετίες έφευγε κανείς από τη National Gallery και κατευθυνόταν στην Tate Modern και από τον πακτωλό της κλασικής τέχνης βρισκόταν στο πειραματικό κενό ενός σύγχρονου μουσείου που ζούσε την παρατεταμένη εφηβεία του. Φαίνεται ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι της Tate έβαλαν νερό στο κρασί τους και προσεταιρίστηκαν ένα μέρος της πρωτοπορίας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, προκειμένου να υποστηρίξουν πειστικότερα τον όρο του «μοντέρνου» σε μια πόλη που ανασαίνει όσο καμία άλλη την εποχή μας.

Έτσι κάπως εξηγείται το γεγονός ότι οι «κλασικοί» της μοντέρνας τέχνης, ο Πικάσο, ο Μιρό και οι άλλοι έχουν αλώσει την millenium άποψη της Tate Modern, σε εκθέσεις όπως ο «Σουρεαλισμός πέρα από τα όρια». Στο μεσαύλιο χώρο του μουσείου υποστηρίζονται δρώμενα που ανήκουν στην πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Συνδυάστε επίσκεψη στην Tate με μια μεσημεριανή παράσταση στο Globe Theatre. Έργα όπως ο «Ερρίκος Η'» που παίζεται αυτή την εποχή, θεμελιώνουν, αν μη τι άλλο την πρωτοκαθεδρία του Σαίξπηρ, αποδεικνύοντας πόσο μπροστά από κάθε εποχή και πόσο ροκ ήταν τελικά αυτός ο μεγάλος βάρδος του σύγχρονου κόσμου. Αισθάνεσαι πως εδώ βρίσκεσαι στην πηγή του σαιξπηρικού δράματος μολονότι αισθάνεσαι πως από χρόνο σε χρόνο, τα σκηνοθετικά ευρήματα και ο φόρτος της μουσικής επένδυσης απειλούν την ισορροπία και τις άριστες εντυπώσεις των θεατών.