«Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος» από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας το προνόμιο και την τιμή να φιλοξενεί στα όριά του την Ακαδημία Πλάτωνος, διοργανώνει το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων «Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος».

 «Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος» από τον Δήμο Αθηναίων

Στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος είναι να προβάλει τη σημασία της, να διαδώσει το πνεύμα που τη χαρακτήριζε, να αναδείξει το έργο που παρήγαγε η Ακαδημία, αλλά και να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης για τους Αθηναίους και όλους τους επισκέπτες της πόλης, Έλληνες και ξένους.

Στις 3 και 4 Ιουνίου διοργανώνεται το διήμερο διεθνές συνέδριο «Η ιστοριογραφία της φιλοσοφίας», όπου θα τεθούν ερωτήματα γύρω από το πώς βλέπουμε το παρελθόν, πώς γράφεται η ιστορία της φιλοσοφίας, τι ιδιαιτερότητες έχει και τι συνέπειες. Το συνέδριο θα εστιάσει στην πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του λαμπρού μελετητή της αρχαιότητας Michael Frede (The Historiography of Philosophy, Oxford University Press, 2022), καθηγητή στο Berkeley, το Princeton, την Οξφόρδη και την Αθήνα, ο οποίος αγάπησε τόσο την αρχαία όσο και τη σύγχρονη Ελλάδα, και ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Ο Michael Frede υποστήριζε ότι οι Έλληνες «έχουν μια ειδική ευθύνη να καλλιεργούν την αρχαία φιλοσοφία. Το να κληρονομείς κάτι δεν είναι από μόνο του αρκετό γιατί, όπως με τις περιουσίες, αν δεν ασχοληθείς μπορεί εύκολα να τις χάσεις.» Στον ήδη αγαπημένο χώρο της Ατράκτου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα βρίσκεται τόσο η συντονίστρια, Κατερίνα Ιεροδιακόνου (καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας στα ΕΚΠΑ & Πανεπιστήμιο Γενεύης), όσο και 25 μαθητές και συνάδελφοι του Frede, καθηγητές και ερευνητές σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Τις καθημερινές, από τις 6 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου, στον μοναδικό χώρο του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα λάβουν χώρα 3 σειρές διαλέξεων που εστιάζουν στις θεματικές «Πλατωνικοί Διάλογοι», «Αρχαία Επιστήμη», «Δημόσια Φιλοσοφία», συμπεριλαμβανομένων των 2 στρογγυλών τραπεζών «Συζητώντας για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Προκλήσεις και Προοπτικές», με τους Κατερίνα Ιεροδιακόνου, Γιώργο Καραμανώλη, Σπύρο Ράγκο, Βούλα Τσούνα, και «Συζητώντας για την Αρχαία Ελληνική Επιστήμη: Προκλήσεις και Προοπτικές», με τους Γιάννη Χριστιανίδη, Μιχάλη Σιάλαρο, Πέτρο Μπούρα-Βαλλιανάτο, Ευθύμιο Νικολαΐδη, Σταματίνα Μαστοράκου, Γιούλη Κορομπίλη. Πιο αναλυτικά, σχετικά με την πρώτη σειρά διαλέξεων, ο Βασίλης Κάλφας θα μιλήσει για έναν από τους πιο γνωστούς και ελκυστικούς διαλόγους του Πλάτωνα, τον Φαίδρο, που πραγματεύεται τον έρωτα, τη ρητορική και τη σχετική αξία του γραπτού έναντι του προφορικού λόγου. Η ομιλία του Πάνου Δήμα αφορά κεντρικά στοιχεία του πλατωνικού διαλόγου Μένων και, τέλος, η Χλόη Μπάλλα θα μιλήσει για τον Φαίδωνα, έναν διάλογο σπάνιας δραματικής και λογοτεχνικής αξίας που συζητάει, μεταξύ άλλων, την αθανασία της ψυχής.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Χώρος: Άτρακτος
03.06 & 04.06 | The Historiography of Philosophy
με την ευκαιρία της έκδοσης του ομώνυμου βιβλίου του Michael Frede | Οργάνωση: Κατερίνα Ιεροδιακόνου
The conference will be held in English.
ΣΕΙΡΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Χώρος: Θεατράκι Ακαδημίας Πλάτωνος (είσοδος από την οδό Μαραθωνομάχων)
> Πλατωνικοί Διάλογοι
Ώρα: 19.00
Ο6.06 | Στρογγυλή τράπεζα: Συζητώντας για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Προκλήσεις και Προοπτικές | Κατερίνα Ιεροδιακόνου, Γιώργος Καραμανώλης, Σπύρος Ράγκος, Βούλα Τσούνα
27.06 | Βασίλης Κάλφας, Φαίδρος
11.07 | Πάνος Δήμας, Μένων
25.07 | Χλόη Μπάλα, Φαίδων

Αρχαία Επιστήμη
Ώρα: 19.00
08.06 | Γιάννης Χριστιανίδης: Οι Πηγές της Αρχαίας Επιστήμης και η Μελέτη τους
22.06 | Βασίλης Καρασμάνης: Η Επιστήμη στην Πλατωνική Ακαδημία
06.07 | Μιχάλης Σιάλαρος: Η Αρχαία Ελληνική Επιστήμη ως Πεδίο Διαμάχης
20.07 | Στρογγυλή Τράπεζα: Συζητώντας για την Αρχαία Επιστήμη: Προκλήσεις και Προοπτικές

Γιάννης Χριστιανίδης, Μιχάλης Σιάλαρος, Πέτρος Μπούρας- Βαλλιανάτος, Ευθύμιος Νικολαΐδης, Σταματίνα Μαστοράκου, Γιούλη Κορομπίλη
> Δημόσια Φιλοσοφία
Ώρα: 19.00
17.06 | Περικλής Βαλλιάνος: Μπορεί ο δήμος να φιλοσοφήσει;
01.07 | Αντώνης Χατζημωϋσής: Η λογική των συναισθημάτων
15.07 | Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Φιλοσοφία και Πόλεμος
29.07 | Στέλιος Βιρβιδάκης, Βάσω Κιντή: Η φιλοσοφία την εποχή της πανδημίας
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Επιστημονική Υπεύθυνη: Χλόη Μπάλλα, αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης.
Υπεύθυνη προγράμματος: Άννα Ντιντή, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Παν/μιο Κρήτης,
Διδάσκοντες: Στέλιος Γκαδρής, Μαρία Κασμιρλή, Άννα Ντιντή, Καλλιόπη Παπαμανώλη
Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης, Κέντρο Ερευνών και Μελετών Πανεπιστημίου Κρήτης.
Χώρος: Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος & Άτρακτος
Ημερομηνίες
03.07, 09 & 10.07, 16 & 17.07, 23 & 24.07, 30 &31.07
Ώρες
09.00 – 11.00 | Γίνε σούπερ ήρωας για μία ώρα! *για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών
11.30 – 13.30 | Γίνε αόρατος για μία ώρα! *για παιδιά ηλικίας 9 έως 13 ετών
17.00 – 19.00 | Matrix και Φιλοσοφία: Δεσμώτες στο Σπήλαιο του Πλάτωνα *για εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών