Έκκληση για ειρήνη το γλυπτό peace head

Το γλυπτό του «Peace Head» με αντιπολεμικό μήνυμα παρουσίασε στην πλατεία Ανόβερου στο Λονδίνο ο Yoshitomo Nara. 

Έκκληση για ειρήνη το γλυπτό peace head


Το μπρούτζινο έργο τέχνης βαμμένο σε λευκό απεικονίζει ένα από τα «μεγαλοκέφαλα κορίτσια» του διάσημου Ιάπωνα καλλιτέχνη, το οποίο φέρει το μήνυμα της ειρήνης «PEACE» στο πίσω μέρος.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναφέρει τις αγωνίες του πυρηνικού πολέμου, το γλυπτό του Νάρα χρησιμεύει ως φιλική, αλλά παρ’ όλα αυτά ανατριχιαστική υπενθύμιση αποφυγή όσων έχουν προηγηθεί.

Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης, ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μία μικρή πόλη, βόρεια του Τόκιο ανάπτυξε την κατανόησή του για τον κόσμο μέσω της γοητείας που του ασκούσε η μουσική.

«Για τον Νάρα, η εύρεση μιας νέας ή δυσεύρετης ηχογράφησης ήταν μέρος του ενθουσιασμού της υπέρβασης τέτοιων γεωγραφικών ορίων» αναφέρει η Yeewan Koon σε πρόσφατη μονογραφία του για τη ζωή και το έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη από τον εκδοτικό οίκο Phaidon.

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 στη μεταπολεμική Ιαπωνία, όταν τόσο η χώρα όσο και ο κόσμος ήταν σε διαρκή φόβο για πυρηνικό πόλεμο. «Αν και είχαν περάσει δεκατέσσερα χρόνια από το τέλος του πολέμου, τα πράγματα ήταν ακόμα πολύ πίσω στη χώρα» αναφέρει ο Nara στο βιβλίο.

ΑΠΕ