Το Κόσμημα μέσα στο Χώρο και το Χρόνο. Ιστορία – Τέχνη – Τεχνική

Το κόσμημα αγαπήθηκε από πλούσιους και φτωχούς, ηγεμόνες, βασίλισσες και κληρικούς, σαν αντικείμενο λατρείας, εξουσίας και συσσώρευσης πλούτου.

Το Κόσμημα μέσα στο Χώρο και το Χρόνο. Ιστορία – Τέχνη – Τεχνική

Η ελληνική κοσμηματοποιία έχει διανύσει μια εξαιρετική εξελικτική πορεία 6000 ετών. Έχοντας αρχικά έρθει σε επαφή με τους γύρω πολιτισμούς των Σουμερίων, Αιγυπτίων, και Ασσυρίων, το ελληνικό κόσμημα πέρασε από την Μινωική εποχή και την χρυσοφόρα Μυκηναϊκή εποχή, “έζησε” την αίγλη των Κλασικών χρόνων και έπειτα τον πλούτο των ελληνιστικών βασιλείων, και γνώρισε την απόλυτη μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη και την Ραβέννα, με τα βαρύτιμα κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους. Στη συνέχεια, η τεχνογνωσία του κοσμήματος, όπως και η ελληνική γραμματεία, μεταλαμπαδεύτηκαν στη Δύση, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε Αναγέννηση στη Δύση.

Αυτή τη συναρπαστική διαδρομή και την καλλιτεχνική αμφίδρομη επικοινωνία, θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει μέσα από τα κοσμήματα, το design και τις ιστορικές συγκυρίες σε Δύση και Ανατολή, η Lila de Chaves, τ. Επιμελήτρια της Κοπτικής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, και Πρόεδρος του Οργανισμού “Heritage & Museums” – Αθήνα, Παρίσι, Νέα Υόρκη.

Ημερομηνία/Ώρα
12/05/2022
18:30 - 20:30

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Merlin Café

Πέμπτη, 12 Μαΐου, 18:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσης.