Ένα ξεχωριστό μουσείο τέχνης...

Η επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Λετονίας στη Ρίγα ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη...

Ένα ξεχωριστό μουσείο τέχνης...

Η οργάνωση του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Λετονίας αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά μουσεία, καθώς και ένα εκθεσιακό χώρο. Το μουσείο περιλαμβάνει τα περισσότερα έργα τέχνης της χώρας και δεσμεύεται για τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση των πολιτιστικών αξιών τόσο στη χώρα της Λετονίας όσο και στις άλλες χώρες του κόσμου. Το μουσείο φιλοξενεί τακτικά εκθέσεις τέχνης, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες.

Σε ένα υπέροχο σημείο της Ρίγας, μέσα σε πάρκο, το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο επιβλητικό κτίριο το οποίο στη μέση έχει μεγάλη σκάλα, ενώ αριστερά και δεξιά βρίσκονται οι αίθουσες με τα εκθέματα.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν στοιχεία των διακοσμητικών και εικαστικών τεχνών, καθώς και την εξέλιξη αυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν αρκετές γκαλερί αφιερωμένες στη λετονική τέχνη, που χρονολογούνται από το 1780 μέχρι τη σύγχρονη μέρα. Η Δυτική Πινακοθήκη στο μουσείο επικεντρώνεται στη συλλογή της δυτικής ευρωπαϊκής τέχνης από τον δέκατο όγδοο έως τον εικοστό αιώνα, καθώς και ιστορίες που σχετίζονται με τους συλλέκτες της Ρίγας. Ένα από τα κυριότερα σημεία της γκαλερί είναι μια συλλογή πορσελάνης Meissen από τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Στο μουσείο περιλαμβάνεται επίσης η μόνιμη έκθεση της λετονικής Διακοσμητικής Τέχνης και Σχεδιασμού, που χρονολογείται από το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι το 1960. Υπάρχουν επίσης κομμάτια διακοσμητικής τέχνης και σχεδίασης που δημιουργούνται μετά την παρουσίαση του 1960, όπως και πολλά άλλα εκθέματα σε όλο το μουσείο (λετονικοί μοντερνιστές στη Ρωσία, το Silver Cabinet και η Πινακοθήκη). Το μουσείο διαθέτει επίσης την Oriental Gallery και μια έκθεση της αρχαίας ρωμαϊκής και της ελληνικής τέχνης.

Στο υπόγειο φιλοξενούνται εκθέσεις κυρίως μοντέρνας τέχνης, με ξεχωριστά έργα νέων καλλιτεχνών, τόσο πίνακες, όσο και φωτογραφίες, installation art και έργα με κατασκευές και μηχανισμούς με ποικίλους συμβολισμούς.

Ένας βασικός λόγος για να επισκεφτεί κανείς το μουσείο είναι το ίδιο το κτίριο που αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο της πόλης, αλλά και η επιλογή των εκθεμάτων δε θα απογοητεύσει ακόμη και έμπειρους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφτεί διάσημα μουσεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Διαθέτει χρώμα και προσωπικότητα όπως άλλωστε και η Ρίγα.