Αυτό είναι το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα που πουλήθηκε ποτέ

Ένα από τα θρυλικά πορτρέτα της Μέριλιν Μονρό από τον Άντι Γουόρχολ πουλήθηκε έναντι 195 εκατομμυρίων δολαρίων

Αυτό είναι το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα που πουλήθηκε ποτέ

Ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται στενά με την τέχνη, η εικόνα της Μέριλιν Μονρό δια χειρος Άντι Γουόρχολ είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες της ποπ κουλτούρας του 20ου αιώνα. Πλέον, το μπλε πορτρέτο της μεγάλης σταρ από τον «Πάπα της ποπ αρτ» έγινε και το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα.

Ο πίνακας «Shot Sage Blue Marilyn» που ο Γουόρχολ ζωγράφισε το 1964 πωλήθηκε μέσα σε 4 λεπτά, έναντι 195,04 εκατ. δολαρίων επακριβώς, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου, στην κατάμεστη αίθουσα του οίκου δημοπρασιών Christie’s στην καρδιά του Μανχάταν, τη Δευτέρα 9 Μαΐου.

Πριν από την πώληση, υπήρχαν εκτιμήσεις πως η τιμή του θα μπορούσε να ξεπεράσει όταν έπεφτε το σφυρί ακόμα και τα 200 εκατομμύρια.

Αυτό είναι το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα που πουλήθηκε ποτέ-1
Το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρό από τον Άντι Γουόρχολ είναι πλέον και το πιο ακριβοπληρωμένο έργο Αμερικανού καλλιτέχνη. Φωτ.: AP Photo/Ted Shaffrey, File

Πέρα από το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασιά, το πορτρέτο της Μονρό έγινε έτσι και το πιο ακριβοπληρωμένο έργο Αμερικανού καλλιτέχνη.

Το προηγούμενο ρεκόρ πιο ακριβοπληρωμένου έργου Αμερικανού καλλιτέχνη κατείχε ο φίλος αλλά και συνεργάτης σε μια σειρά έργων του Άντι Γουόρχολ, Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, μιας και πίνακάς του με νεκροκεφαλή που φιλοτέχνησε το 1982 έχει πουληθεί έναντι 110.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο για το προηγούμενο ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα, αυτό το κατείχαν οι «Γυναίκες του Αλγερίου (σχεδίασμα 0)», του Πάμπλο Πικάσο. Ο πίνακας πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2015.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το BBC.