Σαν σήμερα δημιουργήθηκε η υποτροφία Μαρία Κάλλας

Η Μαρία Κάλλας διαθέτει την ανερχόμενη σε 15.000 δολάρια αμοιβή της από τις τρεις παραστάσεις της Νόρμας στην Επίδαυρο, ως αρχικό κεφάλαιο για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής.

Σαν σήμερα δημιουργήθηκε η υποτροφία Μαρία Κάλλας

Σαν σήμερα η Μαρία Κάλλας το 1960 εμφανίζεται στην Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου για τρεις παραστάσεις με το έργο Νόρμα, πρόκειται για την πρώτη της παράσταση ως ντίβα της όπερας στην Ελλάδα καθώς επίσης και για την πρώτη της παράσταση στην Ελλάδα ύστερα από την αποχώρηση της από την χώρα το 1947.

Με αφορμή τα γεγονότα αυτά λοιπόν η Κάλλας αποφάσισε να προσφέρει την συνολική της αμοιβή που ανερχόταν στα 15.000 δολάρια ως αρχικό κεφάλαιο για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής δημιουργώντας έτσι την υποτροφία Μαρία Κάλλας.

Παρόλα αυτά το όλο εγχείρημα επισκιάστηκε από την έντονη γκρίνια από τον τύπο της εποχής για το ποσό που της δόθηκε ως αμοιβή καθώς θεωρήθηκε αρκετά μεγάλο για την εποχή εκείνη καθώς και για τα δεδομένα της χώρας ακόμα και όταν η Κάλλας επέστρεψε τα χρήματα σε μορφή υποτροφίας στο κράτος.

Μάλιστα είχε κατατεθεί και σχετική ερώτηση από τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου προς την κυβέρνηση της ΕΡΕ και πιο συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε υπουργό πολιτισμού.

Σχετική εικόνα

Η υποτροφία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη προσπάθεια να βοηθηθεί η μουσική της όπερας στην χώρα καθώς επίσης είναι και ένα δείγμα από μεριά της Κάλλας να βοηθήσει την χώρα της, μια χώρα που το 1947 την ανάγκασε να φύγει λόγο των κατηγοριών από τους συναδέλφους της ότι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στην κατοχή, πολύ σύντομα όμως οι κατηγορίες αυτές κρίθηκαν αβάσιμες και ότι ήταν προιόν ζήλιας απο τους συναδέλφους της για το ταλέντο της.