Η παράσταση «Μέρα Σάββατο» έως 17/4 στο ΚΕΤ

Η παράσταση «Μέρα Σάββατο», εμπνευσμένη από το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» από τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης», συνεχίζεται έως τις 17 Απριλίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α).

Η παράσταση «Μέρα Σάββατο» έως 17/4 στο ΚΕΤ

Πρόκειται για ελληνογαλλική συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία, δραματουργία της Irène Bonnaud και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι και μια επιτυχημένη περιοδεία στη Γαλλία.

Η Φωτεινή Μπάνου αφηγείται την ιστορία, περνώντας από το λόγο στο τραγούδι δίνοντας φωνή στα 11 μικρά γλυπτά αγάλματα που δημιούργησε για την παράσταση η Κλειώ Μακρή.

Το σπουδαίο λογοτεχνικό κείμενο του Δημήτρη Χατζή περιγράφει την προπολεμική ζωή των Εβραίων στα Γιάννενα, με πρωταγωνιστές δυο υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα, τον επικεφαλής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων συντηρητικό έμπορο Σαμπεθάι Καμπιλή και τον γνωστό Εβραίο ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά, ο οποίος διώχθηκε από την πόλη για τις αριστερές ιδέες του.

Το δεύτερο μέρος της παράστασης βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων και αφηγείται την έφοδο της Βέρμαχτ και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου του 1944 -- ένα Σάββατο -- και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ´ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Ζοντερκομάντο (Sonderkommandos), το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.

Σημαντικό αφηγηματικό ρόλο παίζουν τα τραγούδια: ρωμανιώτικα, σεφαραδίτικα, ηπειρώτικα και «τραγούδια του στρατοπέδου» -- λαϊκές μελωδίες των οποίων οι εξόριστοι άλλαζαν τα λόγια για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να μεταδώσουν την εμπειρία τους.

Την παράσταση «Μέρα Σάββατο» αφιερώνουν οι συντελεστές στη μνήμη της Εσθήρ-Στέλλας Κοέν, μιας από τις τελευταίες επιζήσασες της γενοκτονίας στα Γιάννενα, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. «Μας δέχτηκε στο σπίτι της το φθινόπωρο του 2019 για μια πολύωρη αφήγηση και της οφείλουμε, μεταξύ πολλών άλλων, τον τίτλο της παράστασης» λένε οι ίδιοι.

Στον χώρο του ΚΕΤ τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται για τους αμιγείς θεατρικούς χώρους.

πηγή: ΑΠΕ